Zacht herfstweer maakt plaats voor kouder weer

sneeuw ardennen

Komende dagen is het wisselvallig met soms fikse buien. Daarbij is kans op hagel en een klap onweer. In de Ardennen valt (smeltende) sneeuw. Tussen de buien door zijn er aardige momenten met zon. Het zachte weer is even verleden tijd. De temperatuur ligt rond normaal met 7-9 graden, maar de stevige wind maakt het guur. In de Ardennen is het 1-5 graden. ’s Nachts wordt het fris met regionaal lichte vorst en kans op gladheid. Lokaal is het dan ook in Laag-België koud genoeg voor wat natte sneeuw.

November is tot dusver een zachte herfstmaand. Afgelopen twee weken lagen de temperaturen voortdurend boven normaal met maxima in de dubbele cijfers. Gisteren werd het zelfs bijna recordwarm met 15,0 graden in Ukkel en 16,2 in Antwerpen! Tot nu toe kwam het deze maand in Ukkel nog steeds niet tot vorst. Normaal telt heel november vijf nachten met vorst.

Dit weekend tapt het weer uit een heel ander vaatje. Morgenvroeg valt ten zuiden van Samber en Maas regen en in de Hoge Venen kan dit overgaan in smeltende sneeuw. De neerslag trekt in de loop van de ochtend weg en het klaart goed op. In de middag neemt de bewolking toe en krijgt vooral het westen met buien te maken. Daarbij is kans op hagel en een klap onweer. Tijdens een bui daalt de temperatuur naar een graad of 2. De maxima liggen precies rond normaal met 7 of 8 graden in Laag-België en 3 graden in de Ardennen. In de tweede helft van de middag daalt de temperatuur in de Ardennen en neemt de kans op sneeuw toe. In de Hoge Venen kan het wit worden. De (noord)westenwind is matig in het binnenland en vrij krachtig aan zee.

Zondagnacht lokaal glad

In de avond en nacht naar zondag beperken de meeste buien zich tot de kust. Daarbij neemt de kans op wat natte sneeuw toe. Mocht een bui het binnenland bereiken, dan is daar de kans op natte sneeuw nog wat groter. Het is namelijk vrij koud met minima rond of iets boven het vriespunt en aan de grond vriest het op veel plaatsen een graadje. In de Ardense dalen wordt het circa -2 graden. Lokaal wordt het glad door bevriezing of winterse neerslag. Vlak aan zee is het met 4 graden minder koud.

Zondag belooft het guur herfstweer te worden. Er staat een koude noordwestenwind die aan zee soms krachtig kan zijn, 6 Bft. Er trekken enkele buien over het land en daarbij is kans op hagel. In de Ardennen valt ook (smeltende) sneeuw. Tussen de buien klaart het fel op en is veel ruimte voor de zon. In het zuiden blijft het overwegend droog. Wie dan op pad gaat kan maar beter een warme winterjas aantrekken en de paraplu meenemen.  De maximumtemperatuur ligt tussen 1 graad op de Ardense hoogten, 6 graden in het centrum en 8 in de Westhoek. Tijdens buien is het flink kouder en ligt de gevoelstemperatuur onder het vriespunt.

Onstuimige maandag veroorzaakt drukke avondspits

Maandag begint droog met wat zon, maar al snel neemt de bewolking toe en in de middag gaat het vanuit het westen stevig regenen. Ook trekt de wind flink aan, waardoor het waterkoud wordt. Juist rond de avondspits kan het met bakken uit de lucht komen, waardoor extra drukte op de weg wordt verwacht. Met 3 graden in de Ardennen, 7 in het centrum en 10 in de Westhoek valt de temperatuur iets hoger uit dan op zondag.

De dagen daarna blijft het guur herfstweer. Er is een afwisseling van buien, stapelwolken en zonnige perioden. Vooral aan zee staat een koude noordwestenwind. De temperatuur ligt ’s nachts rond of enkele graden boven nul en overdag is het 7-8 graden in Laag-België en 3 in de Ardennen. Dit zijn hele normale temperaturen voor eind november.

Begint december koud?

Een noordwestenwind blaast vanaf donderdag koudere lucht vanaf de noordpool naar België. De temperatuur daalt naar 0 graden op de Ardense hoogten, 4 in het centrum en 7 in de Westhoek. ’s Nachts vriest het op veel plaatsen licht en in de Ardennen lokaal matig. Daarbij trekken nog steeds enkele buien over het land en deze worden steeds vaker winters van karakter met hagel of (smeltende) sneeuw. In de Ardennen kan het voor het eerst dit najaar goed wit worden, ook in de lagere delen. Hiermee begint december vrij koud.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
ardennen

Afgelopen weekend kwam het op een aantal plaatsen al tot smeltende sneeuw. In de hogere delen van de Ardennen bleef …
Lees meer...

 
Overstromingen en modderstromen in Australië

Weerfenomeen La Niña is sinds deze herfst actief en zal waarschijnlijk de hele winter aanhouden. Rond de evenaar neemt hierdoor …
Lees meer...