Regionale hittegolf in noorden en oosten België

hitte_verkoeling

In de provincies Oost-Vlaanderen, Limburg, Brabant en Luxemburg is sprake van een hittegolf. De voorwaarde daarvoor is dat het minstens 5 dagen op rij 25 graden of meer is, waarvan drie keer 30 graden of meer. Mogelijk kunnen vandaag en morgen nog meer gebieden een hittegolf noteren.

Hoe lang duurt de hittegolf al?

In Kleine-Brogel (Limburg) is de hittegolf al aan de gang sinds zondag 12 augustus. De temperatuur kwam sindsdien iedere middag boven 25 graden uit. Op 4 dagen werd het tropisch warm, vandaag volgt mogelijk de 5e dag. De hoogste temperatuur (van het land) werd gisteren genoteerd: 36,9 graden. Ook in Schaffen (Brabant) duurt de hittegolf al een kleine week (sinds 14 augustus). Op de stations Semmerzake (Oost-Vlaanderen) en Houffalize (Luxemburg) is de hittegolf een dag later van start gegaan.

Komt het op meer stations tot een hittegolf?

De kans is klein, maar aanwezig, dat het op nog meer stations tot een hittegolf komt. Bij veel stations, waaronder Ukkel, staat de teller nu op 3 keer boven de 25, waarvan 2 boven de 30. Om hier nog tot een hittegolf te komen zou vandaag de 30 graden nog moeten worden gehaald en morgen 25 graden. De kans dat het lukt is niet al te groot, omdat vanuit het zuiden en westen bewolking en een aantal buien binnentrekken. Hierdoor zal de temperatuur vandaag niet gemakkelijk oplopen. Waarschijnlijk komt het dus niet tot een officiële landelijke hittegolf. Daarvoor moet in Ukkel aan de criteria worden voldaan.

Wanneer eindigt de regionale hittegolf?

Morgen wordt het op de meeste plaatsen nog zomers. In de Kempen wordt het misschien nog 28 graden. Woensdag stroomt beduidend koelere lucht binnen en is het gedaan met de regionale hittegolf. Het wordt woensdag 20-24 graden. De hittegolf in Kleine-Brogel heeft dan in totaal 10 dagen geduurd. In Schaffen zal het totaal aantal dagen uitkomen op 8, in Semmerzake en Houffalize eindigt de teller op 7.

Recordheet?

Het was het afgelopen weekend erg heet, met in Ukkel op zaterdag 35,0 graden en op zondag 34,1 graden. Toch waren dit geen records. Het absolute hitterecord voor België bedraagt 38,8 ºC in Ukkel op 27 juni 1947. Op luchtmachtbasis Kleine-Brogel in de Belgische Kempen staat het record op 38,2 (20 augustus 2009).

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Lange broeken

Er ligt een bijzonder weekend achter ons met veel zon en extreem hoge temperaturen. De dagen daarvoor was het ook …
Lees meer...

 
gordon

Orkaan Gordon is momenteel een categorie 2 orkaan met maximale windsnelheden van circa 175 km/u. Hij trekt richting de oostelijke …
Lees meer...