Laatste herfstdag van juli, zomer op komst

shutterstock_70761730

Het is nog even doorbijten, maar het aangekondigde zomerweer komt echt. Het weer wordt elke dag een beetje beter en vanaf zondag breekt een droge en zonnige periode aan in heel België.

Dit plaatje illustreert de situatie uitstekend. Donkergrijze buienwolken maken plaats voor blauwe luchten met onschuldige kleine witte wolkjes.

Juli tot nu toe

Het zal niemand verbazen dat de eerste 19 dagen van de maand nat blijken te zijn volgens de waarnemingen. In Ukkel viel al circa 90mm en dat is ruim meer dan de normaal in juli. Qua temperatuur en hoeveelheid zonneschijn ligt juli 2012 een stuk onder de normaal. Vooral op het gebied van zonneschijn kan de rest van de maand nog veel goedmaken.

Vlaanderen eerder goed dan Wallonië

Na de herfstdag van vandaag met veel wind en enkele buien volgt morgen nog een dag met buien. De wind is echter veel minder aanwezig en dat is in ieder geval al een winstpunt. Zaterdag beleeft Vlaanderen al een droge dag met veel zon. De temperatuur blijft rond of net onder 20 graden steken, maar omdat er niet veel wind staat voelt het buiten al een beetje zomers aan. Wallonië, vooral ten zuiden van Samber en Maas, houdt nog een dag last van buien en heeft iets lagere maximumtemperaturen. Zondag is het overal zonnig en droog en klimt het kwik in het westen, noorden en midden van België in de middag boven de 20 graden.

Hoe lang duurt het?

Als we de verwachtingen bekijken zien we een duidelijke piek qua temperaturen rond dinsdag-woensdag met maxima rond 25 graden. Vanaf donderdag wordt het een beetje koeler. Dit komt doordat de kern van een hogedrukgebied zich iets westwaarts verplaats en daardoor de aangevoerde lucht wat koeler wordt. Het hogedrukgebied blijft echter wel in de buurt, zodat het wel meest droog en vrij zonnig blijft. Ook hoeven we voorlopig niet veel wind te verwachten.

Geef een reactie via Facebook

Tags:
shutterstock_9277444_small

De schoolvakanties zijn twee weken geleden al begonnen en veel Belgen hebben momenteel vakantie. Waren de vakantiegangers twee weken geleden …
Lees meer...

 
Strandweer

Als je deze week naar buiten kijkt zijn er weinig sporen van fraai zomerweer te zien, maar er gloort licht …
Lees meer...