De Schaal van Saffir en Simpson

maria

Om de kracht van orkanen, tropische cyclonen en tyfonen aan te geven gebruiken we de Schaal van Saffir en Simpson. De schaal geeft een indicatie voor de mogelijke schade door wind en het opstuwen van zeewater door de wind (stormvloed).

De schaal werd in 1969 opgesteld door Herbert Saffir, een specialist in stormschade aan gebouwen en Bob Simpson, toenmalig directeur van het National Hurricane Center (NHC). Het NHC is een in orkanen gespecialiseerde afdeling van de National Weather Service (het KMI van de VS).

Orkanen worden onderverdeeld in vijf klassen. Er zijn ook nog twee niveaus voordat een tropisch systeem orkaankracht bereikt:

Categorie: Windsnelheden Stormvloed
Tropische depressie Tot 63 km/uur (tot 8 Bft.)
Tropische storm 64-118 km/uur (8-11 Bft.)
Orkaan categorie 1 119-153 km/uur (12 Bft.) 1,2 – 1,6 meter
Orkaan categorie 2 154-177 km/uur (12 Bft.) 1,7 – 2,5 meter
(zware) Orkaan categorie 3 178-209 km/uur (12 Bft.) 2,6 – 3,8 meter
(zware) Orkaan categorie 4 210-249 km/uur (12 Bft.) 3,9 – 5,5 meter
(zware) Orkaan categorie 5 ≥ 250 km/uur (12 Bft.) ≥ 5,5 meter

Hoeveel schade ontstaat er?

Bij een categorie 1 orkaan is de schade aan bebouwing door wind vaak beperkt. Wel kunnen orkanen van deze categorie caravans omblazen en bomen ontwortelen. Ook slecht bevestigde dakbedekking gaat kapot.

Een categorie 2 orkaan veroorzaakt meer schade aan daken, slecht gebouwde deuren en ramen. Ook gebouwen van hout lopen aanzienlijke schade op.

Bij een categorie 3 orkaan wordt ernstige schade toegebracht aan woningen. Gebouwen zonder goede fundering worden vernietigd en platte daken gestript. Ook ontstaat veel schade door rondvliegend puin.

Categorie 4 orkanen veroorzaken grote beschadigingen aan alle gebouwen. De stormvloed veroorzaakt grote erosie van standen en omvangrijke overstromingen.

Bij een categorie 5 orkanen blijven alleen goed gebouwde betonnen of stalen constructies overeind. De stormvloed kan tot grote schade leiden in de onderste verdiepingen van gebouwen. Daar waar een categorie 5 orkaan aan land dreigt te komen wordt vaak overgegaan tot evacuatie van bewoners.

Lees hier hoe wat orkanen precies zijn en hoe ze ontstaan.

Foto: EPA

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Vallende_ster_2017_prrfgf

De vallende sterren Perseïden zijn op komst. Voor wie het prachtige fenomeen wil aanschouwen moet vooral op 12 en 13 …
Lees meer...

 
PORTUGAL WEATHER HEAT WAVE

Na een week met tropische temperaturen, hittegolven en warmterecords is wisselvallig zomerweer teruggekeerd naar West- en Centraal-Europa. Het al langere …
Lees meer...