Weersverbetering zet in met ijsheiligen

Met ijsheiligen gaat het weer dit jaar van koud naar warm. Dit weekend is het nog fris met maxima van 10-15 graden en ’s nachts zeer lokale nachtvorst. Na het weekend wordt het warmer en in de loop van de week kan het plaatselijk 20 graden worden! IJsheiligen duurt van 11 tot en met 15 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden.

IJsheiligen begint in de nacht van vrijdag op zaterdag met veel bewolking en regen. Hierdoor verloopt de nacht vrij zacht met minima van 6-8 graden. Zaterdag overdag trekt de regen geleidelijk naar het oosten weg en breekt de zon door. Met 10 graden in de hoge Ardennen en 13-14 in Vlaanderen en Brussel is het fris. Normaal is het 14-19 graden.

Zondag is het prima lenteweer met zon en stapelwolken. Wel is het nog steeds fris met middagtemperaturen van 11 tot lokaal 15 graden. Er staat een overwegend matige wind uit het noorden. Voor een wandeling of fietstocht is het prima weer, want het zonnetje maakt het aangenaam, maar niet te warm. Bovendien blijft het droog. Wel zal het voor fietsers stevig trappen zijn wanneer je in noordelijke richting fietst.

Opvallende overgang kou naar warmte deze ijsheiligen

Het vrij zonnige weer levert na het weekend geleidelijk hogere temperaturen op. De bodem droogt langzaam uit en door de krachtige zon wordt het aardoppervlak rap warm. Maandag komen de maxima uit op 11 tot 16 graden, dinsdag wordt het 13-18 graden en woensdag 17-20! Ook de rest van de week flirt het kwik regionaal met de grens van 20 graden. De zon is geregeld te zien, maar er ontstaan ook enkele stapelwolken. Het blijft droog. Na ruim een week met koud weer voor de tijd van het jaar wordt het voor het gevoel dan ook écht lente.

IJsheiligen vorig jaar stuiterbal

In 2018 verliep ijsheiligen erg wisselend. Op 12 mei was het 21 tot lokaal 25 graden met vooral in het oosten veel zon. Een dag later sloeg het weer helemaal om en kwamen de maxima uit op slechts 10 tot lokaal 15 graden. Bovendien was het meestal grijs met soms wat regen. Op 14 mei maakte de temperatuur weer een sprong omhoog. In de Kempen werd het 26 graden!

Foto: ANP

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Hoge zonkracht na het weekend

Haal je zonnebrandcrème maar vast uit de kast, deze week belooft het namelijk flink zonnig te worden! De temperatuur loopt …
Lees meer...

 

Coureurs die van een droge race houden zijn deze zondag aan zet in de GP van Spanje. Waarschijnlijk blijft het …
Lees meer...