Weekend verloopt onstuimig en nat

Het regent

Het lijkt eerder herfst dan winter dit weekend. Vooral zondag belooft kletsnat te verlopen met langdurige regenval. Regionaal kan 20 mm vallen en in het zuidoosten wordt 30-50 mm regen verwacht. Ook de wind laat van zich horen met in het hele land kans op zware rukwinden. De temperatuur werkt mee aan het herfstgevoel. Met maxima van een graad of 10 is het namelijk zacht. Na het weekend is het onstuimige en natte weer voorbij.

Vanochtend zwelt de zuidwestenwind aan en waait het aan zee hard (windkracht 7). Daarbij is kans op rukwinden tot 75 km/uur. In het binnenland waait het vrij krachtig tot krachtig en kan de wind uithalen naar 60-70 km/uur. In de loop van de namiddag en vanavond neemt de wind terug in kracht af.

Het weerbeeld bestaat uit buien, wolkenvelden en zonnige momenten. Met in Vlaanderen en Brussel maxima van 10 à 11 graden is het zeer zacht. Normaal is het in deze tijd van het jaar in Laag- en Midden-België 5-7 graden. In Hoog-België loopt het kwik op naar 6-8 graden.

Vooral oosten nat

Komende nacht breidt een regengebied zich vanaf Frankrijk over het land uit. Ook zondag overdag zijn er lange perioden van regen. Regionaal zal 20 mm vallen, in het oosten kan de hoeveelheid regen naar 30 tot lokaal 50 mm stijgen. Het is bewolkt en vanwege het dikke wolkendek belooft het een donkergrijze dag te worden. Het kwik stijgt naar 8 à 9 graden.

Er valt niet alleen veel regen, ook de wind speelt een rol. In de ochtend staat er een (vrij) krachtige zuidwestenwind en daarbij is kans op rukwinden van 70-75 km/uur. In Hoog-België kan de wind pieken naar 80-85 km/uur. Later in de middag kan het aan de kust hard waaien. Daarbij is kans op een stormachtige wind en zware rukwinden tot 80 km/uur.

Onstuimige weer voorbij

Het onstuimige en natte weer is na het weekend voorbij. De eerste dagen kunnen nog enkele buien ontstaan, maar later in de week blijft het droog en wordt het zonniger.

Foto: ANP

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Lente is in aantocht

Verliefde stelletjes kunnen deze Valentijnsdag hun hart ophalen. Valentijn doet namelijk vrij zonnig weer cadeau. Het is al het derde …
Lees meer...

 
herfstachtig weer

De middagtemperatuur stijgt naar 5-10 graden. Vorst en sneeuwval zijn vanaf morgen voorbij en vanaf morgen kunnen we regen verwachten. …
Lees meer...