Guur herfstweer dit weekend

Winterse neerslag

Het weekend start onstuimig en nat met vooral zaterdagochtend op veel plaatsen regen. In de middag wordt het 10-12 graden met in het westen soms zon. Zondag is het met 7-8 graden veel kouder en door de stevige noordwestenwind is het voor het gevoel slechts 3-4 graden. Het weerbeeld bestaat uit buien en vooral in de ochtend tussendoor wat zon. In de Ardennen is het koud genoeg voor smeltende sneeuw. Ook maandag is het wisselvallig en kouder dan normaal.

Vanmiddag hebben we nog een vrij rustig weerbeeld met veel wolkenvelden. Zo nu en dan schijnt de zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog met maxima van 8-10 graden in het binnenland en 11 aan de kust. Daarbij staat een matige zuidwestenwind. Morgen is het al heel ander weer. In de ochtend is het grijs met perioden met regen. In het westen valt minder neerslag dan in het midden en oosten. Aan de kust kan even de zon schijnen. In de middag breekt vanuit het westen vaker de zon door en worden droge perioden afgewisseld met enkele lichte buien. De temperatuur valt een graadje hoger uit.

Kletsnat

Zaterdagochtend trekt een grootschalig regengebied over het land. Aan de kust neemt de neerslag af en komt de zon af en toe tevoorschijn. Later in de ochtend laat de zon zich ook in het midden van het land zien. Ten zuiden van Samber en Maas blijft het langer regenen en wordt het een grijze dag. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind. In de middag wordt de wind noordwestelijk. Aan de kust kan het tijdelijk hard waaien. Met 10-12 graden hebben we een vrij normale temperatuur.

In de avond is het wisselend bewolkt met nog een enkele bui. In de nacht daalt de temperatuur in Hoog-België naar 2 graden. Op veel andere plaatsen is het 4-5 graden. Later in de nacht trekken vanuit het noordwesten buien over het land.

Waterkoude zondag

Zondag staat er een koude noordwestenwind en trekken buien over het land. In de ochtend schijnt af en toe de zon. In de middag regent het vaker en zal de zon alleen zo nu en dan doorbreken. Het wordt slechts 7-8 graden en door de stevige noordwestenwind is het voor het gevoel slechts 2-3 graden. Tijdens buien is het helemaal koud en kun je het beste diep wegduiken in je winterjas. In de Ardennen liggen de maxima rond 4 graden, maar voor het gevoel is het net onder nul. De buien hebben een licht winters karakter met hagel en soms natte sneeuw.

In de nacht naar maandag kan het in Hoog-België lokaal vriezen en is er kans op gladheid door rijpvorming. Ook dan is er kans op wat winterse neerslag en heel plaatselijk kan het op de Hoge Venen een beetje wit worden.

Komende week minder koud

Maandag is het licht wisselvallig met enkele buien en tussendoor perioden met zon. Het wordt net iets minder koud dan op zondag. De dagen daarna is het overwegend droog, maar wel met vrij veel wolkenvelden. De middagtemperatuur stijgt naar gemiddeld 10 graden en in combinatie met een matige zuidwestenwind is het niet meer zo koud.

Foto: G. Kiewiet

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
5a086aebb63ac_thumb_medium

We hebben een koude zondag achter de rug. Met een noordelijke stroming werd koude lucht vanaf de Noordpool aangevoerd. Daarbij …
Lees meer...

 
Bart Goudeseune 7-11-2017

Op grote schaal kwam de temperatuur afgelopen nacht onder het vriespunt uit. Op sommige plaatsen was het -3 graden en …
Lees meer...