Komt er nog winterweer?

Bart_Goudeseune_schaatsen op bevroren weiland

We naderen het midden van de meteorologische winter (december, januari en februari) en de winter stelde tot nu toe weinig voor. Komend weekend en begin volgende week is het zacht met maxima rond 8 graden. Daarbij is het bewolkt en valt regelmatig regen. Daarna wordt de weersverwachting onzeker en neemt de kans op kouder weer toe. 

December was een zeer zachte maand en ook de eerste helft van januari verloopt zachter dan normaal. Winterweer in Laag-België bleef tot nu toe beperkt tot een aantal nachten met lichte vorst en regionaal wat winterse neerslag op 15 en 16 december. Ook komende nacht gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen, maar dit is zeker en vast geen begin van een winterse periode.

Weekend nat en zacht

Vrijdag, komend weekend en begin volgende week is het zacht voor de tijd van het jaar met in Vlaanderen, de Kempen en het centrum maxima rond 8 graden en minima van een graad of 4. Er is veel bewolking en regelmatig valt regen. Vooral aan zee waait het soms stevig uit het westen of noordwesten. In de tweede helft van volgende week neemt de onzekerheid in de verwachting toe.

Plotselinge stratosferische opwarming

Een populair weerfenomeen om naar te kijken tijdens de wintermaanden is de zogenoemde ‘plotselinge stratosferisch opwarming’. In het Engels: sudden stratospheric warming (SSW). Hierbij warmt de lucht ergens boven het noordelijk halfrond tussen 15 en 50 kilometer hoogte, in de stratosfeer, snel op. Hier waait de wind normaal gesproken van west naar oost. Een sterke SSW is in staat om dit voor grote delen om te draaien. Als dit gebeurt leidt dit vaak binnen een week of twee ook tot grote veranderingen in het stromingspatroon op leefniveau.

Het weer in de winter in ons deel van Europa wordt meestal gekenmerkt door westenwinden. Dit levert zacht een wisselvallig weer op. Voor koud winterweer moeten we aanvoer hebben uit het noorden of oosten.

Wat kunnen we verwachten?

Op dit moment is een SSW gaande en dus is er een relatief grote kans een weersverandering binnen twee weken. Dit kan eind van de maand sneeuw opleveren of droog weer met diepvrieskou. Maar het kan ook een zuidenwind veroorzaken met nog zachter weer dan afgelopen dagen. En een westelijke stroming is uiteraard gewoon weer mogelijk.

Het enige dat we op dit moment gefundeerd kunnen zeggen over het weer vanaf eind volgende week is dat er een relatief grote kans op verandering is.

Foto: Bart Goudeseune

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Foto warm lenteweer Bart Goudeseune in Veurne

Met een gemiddelde jaartemperatuur in Ukkel van 11,9 graden tegen 10,5 normaal was 2018 uitzonderlijk warm. Het is zelfs een …
Lees meer...

 
Bloeiende Hazelaar zachte december

December gaat de boeken in als een zeer zachte maand. In Ukkel kwam de gemiddelde temperatuur uit op 5,8 graden, …
Lees meer...