Europees vakantieweer: tweedeling in Europa

Summer in Germany


Het Europees vakantieweer loopt de komende dagen uiteen van koel tot tropisch. Het noordwesten van Europa krijgt te maken met wisselvallig weer. In Zuid-Europa is het op grote schaal tropisch warm. In het zuidoosten kan het zelfs 43 graden worden. Na een buiig weertype is in Centraal-Europa droger weer in aantocht. Maar de paraplu kan daar nog niet opgeborgen worden.

De meest extreme hitte is te vinden in het zuidoosten van Europa, voornamelijk aan de Turkse zuidkust. In de regio van Antalya kan de temperatuur de komende dagen boven de 40 graden uitkomen. Zondag kan het lokaal zelfs 43 graden worden. Het risico op bosbranden is nog erg groot in deze regio en voorlopig lijkt er geen regen op komst te zijn. Ook in het zuidoosten van Spanje en op de Griekse en Italiaanse eilanden blijft het risico op bosbranden groot.

Tropische warmte rondom de Middellandse Zee

In Zuid-Europa is het al een aantal weken erg mooi zomerweer. Naast enkele stapelwolken schijnt de zon volop. Met maxima van 30-35 graden en een zwakke tot matige wind vanaf zee is het zeer aangenaam strandweer rondom de Middellandse Zee. In de binnenlanden kan het nog enkele graden warmer worden. Ook aan de Spaanse costa’s is het volop genieten voor vakantiegangers. In het zuiden van Italië en ook op Sardinië en Sicilië wordt het de komende dagen 31-35 graden. De wind zorgt voor wat verkoeling, daardoor is het aangenaam zomerweer.

Zomers warm in Portugal

In Portugal is het net iets minder warm, maar nog altijd is het prima vakantieweer. Vanaf de Atlantische Oceaan drijven er flink wat wolkenvelden over waardoor er weinig ruimte is voor de zon. Met 28 graden in Lissabon en 27 aan de zuidkust is het iets koeler. Richting het weekend lijkt de bewolking wat af te nemen en komt er meer zonneschijn. De komende week loopt de temperatuur geleidelijk weer op tot circa 30 graden.

Prima zomerweer in Frankrijk

Het noordwesten van Frankrijk heeft te maken met nog redelijk wat bewolking en er is wat minder ruimte voor de zon. Met 25-29 graden in Parijs is het prima weer voor een stedentrip, maar neem voor de zekerheid wel een paraplu mee. Aan de Côte d’Azur is het warmer en zonniger en wordt het 29-34 graden de komende dagen. Het weekend verloopt droog en met 26-29 graden langs de Route du Soleil is het prima weer om op pad te gaan.

Opklaringen in Centraal-Europa

Na de heftige regen- en onweersbuien volgen er opklaringen. Het weekend belooft warm en zonnig te worden. In het zuiden van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kan het vrijdag op sommige plekken zelfs een tropische dag worden met maxima boven de 30 graden. Daarna keert het weerbeeld met een afwisseling van wolken, zon en enkele buien terug. Er is een kans dat stapelwolken boven de bergen uitgroeien tot onweersbuien.

Onstuimig weer in Noordwest-Europa

Vanuit het zuidwesten komt een groot regengebied richting West-Europa. Aan de kust kan het flink gaan waaien met hoge golven als gevolg. Zeker Groot-Brittannië krijgt te maken met veel neerslag en vooral vrijdag belooft een kletsnatte dag te worden. De maxima komen op veel plaatsen uit op 20-23 graden op vrijdag. Het weercijfer op de Schotse Hooglanden komt uit op een 1. Het weercijfer in de rest van Schotland en Engeland komt niet boven de 5 uit. Momenteel heeft de Britse overheid al een aantal overstromingswaarschuwingen uitgegeven en dit kan nog toenemen de komende dagen. Er is de afgelopen tijd namelijk al veel regen gevallen. Na een onstuimig weekend keert het wisselvallige zomerweer terug. Daarbij wordt het met maxima van 17-20 graden wat koeler.

Foto: EPA

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Schermafbeelding 2019-08-08 om 15.07.43

Tyfoon Lekima is boven de Filipijnenzee ten oosten van Taiwan toegenomen tot een supertyfoon van categorie 4. Iets oostelijker op …
Lees meer...

 

Voor vakantievierders in eigen land ziet de weersverwachting er niet al te best uit. Na een broeierige en buiige vrijdag …
Lees meer...