Zomerse zondag met zonkracht 8

zoncreme-640x300

De weersverwachting voor komend weekend ziet er zomers uit. Op zaterdag blijft het op de meeste plaatsen droog, is het wisselend bewolkt met regelmatig zonneschijn en wordt het 21-25 graden. Zondag wordt een echte zomerdag met 25-30 graden en vooral in de Kempen en in het zuidoosten lokaal tropische temperaturen van 30-31 graden. Pas wel op met zonnen; vooral op zondag kan de zon tijdens het begin van de namiddag schijnen met zonkracht 8!

Zaterdag is het wisselend bewolkt met regelmatig zon. In de namiddag is in het binnenland een kleine kans op een lokaal buitje, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind en het wordt 21-22 graden in de Ardennen, 22-23 graden in de kustregio en 23-25 graden in de rest van het land. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht 7. Dit betekent dat een persoon met een voor België gemiddelde huid al na circa 15 minuten kan verbranden.

Zondag wordt het in vrijwel het hele land zomers warm. De maxima variëren van 24-25 graden aan zee, 25-27 in de Ardennen en 28-30 graden in de rest van het land. Vooral in de Kempen en de Gaumestreek kan plaatselijk de 30 graden worden overschreden. Het weerbeeld bestaat uit vrij veel zon, maar in de namiddag en vooral de avond kunnen enkele (onweers)buien voorkomen. Daar waar het ’s middags zonnig is kan de zonkracht tussen 13:00 en 14:30 uur zelfs uitkomen op 8!

Zonkracht

Zonkracht 8 wordt dit weekend in het zuiden overschreden en dit gebeurt slechts een enkele keer per jaar rond de langste dag, mits het zonnig is.

Zomerweer zet niet door

Het warme zomerweer duurt niet lang. Volgende week waait de wind uit het westen tot noordwesten. De middagtemperatuur daalt naar 18-23 graden met de hoogste maxima in Limburg en Belgisch-Lotharingen. Het weerbeeld wordt wel overwegend droog en vrij zonnig.

Vannacht stevige onweersbuien

Vanmiddag blijft het droog en is er regelmatig ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt op 21 graden in de Ardennen, 23 graden aan zee en zo’n 24 graden op veel andere plaatsen. Er waait een matige wind uit het zuidwesten tot zuiden.

Vanavond is het aanvankelijk nog droog, maar later in de avond en vooral vannacht trekt een actief buiengebied van west naar oost door het land. Daarbij kan het ook flink onweren en is kans op hagel, windstoten lokaal veel neerslag op korte tijd. Koud verloopt de nacht niet; de minima liggen tussen 12 en 16 graden.

Morgen start de dag grijs en buiig met in het centrum, noorden en oosten nog kans op onweer. Vanuit het westen wordt het droger en klaart het op. In de Ardennen zijn tot ver in de namiddag buien mogelijk.

De middagtemperatuur varieert van 17 graden in de Ardennen, 19-20 graden in West-Vlaanderen tot 22 graden in Limburg. De wind is matig en waait uit het zuidwesten tot westen. Aan de kust is de wind meestal vrij krachtig. In de avond klaart het breed op en schijnt nog een tijd de zon.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Hoge zonkracht

Na een frisse en bewolkte start van de week kunnen we komende dagen opnieuw een felle zon verwachten. Woensdag wordt …
Lees meer...

 
Storm met windzak

Aan de kust staat vandaag een stormachtige wind, 8 Bft. Mogelijk wordt zelfs stormkracht 9 gehaald. Wel is de kans …
Lees meer...