Wisselvallig hemelvaartsweekend

AdobeStock_64588550LENTEjpeg

Het stabiele zomerse weer komt morgen ten einde en op Hemelvaartsdag wordt het gevoelig frisser. De middagtemperatuur komt dan uit op 13 graden aan zee tot 15 in de Kempen en in de Gaumestreek. In de Hoge Venen wordt het slechts 11-13 graden. In de Ardennen en de Kempen is het 10 graden kouder dan woensdag! Vooral ’s ochtends is er veel bewolking en kans op regen. Vrijdag en zaterdag is de zon weer geregeld te zien en het warmt zaterdag op naar 20-24 graden. 

De weersomslag wordt morgen ingezet. Overdag trekt al wat sluierbewolking over het land en de westelijke helft van het land merkt de invloed van een koelere zeewind. In de oostelijke landshelft is de wind zwak uit oostelijke richting. De temperatuurverschillen zijn groot: 15 graden op de stranden, 17-19 landinwaarts in West-Vlaanderen, 23 in Antwerpen en het centrum en 24-27 in het oosten en in de Kempen. In het centrum en oosten ontstaan stapelwolken die lokaal uitgroeien tot een onweersbui. Op de meeste plaatsen blijft het droog en vrij zonnig. In de avond en nacht neemt de kans op een lokale onweersbui verder toe.

Donderdag, Hemelvaartsdag, komt er in de ochtend veel bewolking voor, waaruit hier en daar een beetje regen kan vallen. In het westen komt de zon ’s middags goed tevoorschijn. In het centrum klaart het pas tegen de avond goed op, maar neemt de regenkans wel af. In het oosten kan nog tot begin van de avond een bui voorkomen. Een vrij stevige westen- tot noordwestenwind veroorzaakt lage middagtemperaturen van 11-15 graden.

IJsheiligen beginnen met (grond)vorst

Er volgt een heldere avond en nacht, waarin het afkoelt naar 3-5 graden in Laag-België en 1-4 graden in de Ardennen. Lokaal komt de temperatuur in de Hoge Venen zelfs uit rond het vriespunt. Aan de grond kan het vooral in de Kempen en in de Ardennen licht vriezen. Daarmee beginnen de ijsheiligen (11 tot en met 15 mei) dit jaar met grondvorst. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog vorst kan optreden.

IJsheilige Mamertus (11 mei) is dit jaar zeer waarschijnlijk de enige die nachtvorst kan noteren. De volgende nachten van de ijsheiligen zit vorst aan de grond er niet in en liggen de gewone minima tussen +6 en +11 graden.

Heerlijk lenteweer op vrijdag en zaterdag | zondag buien

Weersverwachting hemelvaartsweekend Brussel

Weersverwachting hemelvaartsweekend Brussel

Na de koude start op vrijdag schijnt de zon uitbundig en warmt het op veel plaatsen op naar 20 à 21 graden. In de Ardennen wordt het 17-19 graden en langs de kust wordt het 18 à 19 graden. Er ontstaan in de middag wat stapelwolken, maar het blijft droog.

Zaterdag wordt het in het centrum en oosten nog wat warmer met maxima van 20-24 graden. Mogelijk wordt het in de Kempen zelfs 25 graden. In de Hoge Venen is het 18-21 graden en in de Westhoek 17-19 graden. Er is veel sluierbewolking en ook ontstaan er stapelwolken, maar de zon is ook geregeld te zien. Aan zee steekt ’s middags een frisse noordwestenwind op, waardoor het in het westen een paar graden afkoelt. Aan het eind van de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op buien toe.

Vanaf zondag neemt de bewolking toe en stijgt de kans op buien. De maxima komen dan uit op 13-17 graden. Tijdens een bui is het een stuk frisser.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Mutter, Tochter, Pferd

Moederdag verloopt op de meeste plaatsen bewolkt en vooral in het noorden en oosten is de kans op een bui …
Lees meer...

 
s

Het is vanmiddag en de komende dagen volop zonnig. Zowel deze namiddag als morgen en dinsdag kan het in Limburg …
Lees meer...