Lange periode zalig nazomerweer

Bart Goudeseune 3

Het is deze week zonovergoten nazomerweer. Komende dagen wordt het warmer dan vandaag met woensdag en donderdag regionaal 25 graden. Ook zaterdag kan het op een aantal plaatsen zomers warm worden. Tijdens de eerste dagen van volgende week blijft het ruim warmer dan normaal. Vorig jaar werd het op 16 oktober zomers warm in ons land.

Vanmiddag is het zonnig met af en toe dunne wolkensluiers. Met weinig wind en maxima van 15-19 graden is het aangenaam weer.

Morgenis het opnieuw zonnig met enkele hoge wolkenvelden. Het wordt warmer dan vandaag met 19-20 graden in de Ardennen en 20-22 graden in Laag- en Midden-België. De zuidenwind is overwegend zwak en daardoor is het voor het gevoel in de zon behoorlijk warm.

Midden in de week regionaal 25 graden

Woensdagmaakt de zon overuren en is er geen wolkje aan de lucht. De middagtemperatuur komt in Vlaanderen uit op 22 graden in het westen tot 25 graden in Limburg. Ook in Brussel en de lage delen van Wallonië kan het plaatselijk zomers warm worden. In de Ardennen loopt het kwik op naar 21-23 graden. Deze temperaturen zijn extreem voor de tijd van het jaar. Normaal is het met 13-15 graden circa 10 graden kouder!

Donderdag trekken wolkenvelden over het land. Tussendoor zijn er zonnige perioden. Wederom is het bijzonder warm met maxima van 20-25 graden. De voormiddag verloopt overwegend droog, maar in de namiddag neemt vanaf het zuidwesten de kans op buien toe. Bij buien is ook een klap onweer mogelijk.

Vrijdag is in de vroege ochtend nog kans op een bui. Al gauw wordt het droog en met een mix van zon en stapelwolken is het prima najaarsweer. De middagtemperatuur komt uit op 18-22 graden en daarmee is het duidelijk minder warm dan de voorgaande dagen. Toch is het hiermee nog ruim 5 graden warmer dan normaal!

Zaterdag warmste dag van het weekend

In het weekend draait de wind naar het oosten en weet warme lucht ons terug te vinden. Zaterdag is het droog en volop zonnig. Voor liefhebbers van zomerwarmte is het een topdag. De maxima liggen tussen 22 en 26 graden. Ook zondag is het nog warm najaarsweer. Wel nemen in de namiddag de bewolking en kans op buien toe. Voor de buien uit kan het nog 20-23 graden worden.

Volgende week blijft het nog enkele dagen relatief warm. De middagtemperatuur komt uit tussen 16 en 23 graden. Normaal is het 13-15 graden. In de loop van de week daalt de temperatuur waarschijnlijk naar normale waarden. Er is een kleine kans op een bui, maar vaak is het gewoon droog. Het weerbeeld bestaat uit zon en wolkenvelden.

Ook vorig jaar medio oktober zomers warm

Vorig jaar werd het op 16 oktober op veel plaatsen ruim 25 graden. In Ukkel steeg het kwik tot 25,7 graden en daarmee was het in Ukkel recordlaat in het jaar zomers warm. In Sint Pieters Woluwe werd het op deze dag zelfs 26,7 graden. Een dag eerder werd op deze locatie met 25,1 graden ook een zomerse dag genoteerd.

Foto: Bart Goudeseune

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Park_brussel_verkleind

We beleefden vandaag de warmste 13 oktober ooit gemeten. In Ukkel steeg het kwik naar 25,6 graden en daarmee is …
Lees meer...

 
8-okt-satelliet-Michael

Komende dagen trekt tropische storm Michael over de Golf van Mexico richting de Verenigde Staten. De huidige verwachting brengt Michael …
Lees meer...