Orkaan Irma op weg naar Florida

Irma_06-09-2017-terra_sat_2

Orkaan Irma is op weg naar Florida. Nadat de cycloon met een gemiddelde windsnelheid van 295 km/uur en windstoten rond 360 km/uur over Sint Maarten raasde, zijn nu onder andere Puerto Rico, Cuba en Florida aan de beurt. De storm zwakt voorlopig nauwelijks af en blijft met categorie 5 een zeer zware tropische cycloon.

Irma passeert op dit moment Puerto Rico, maar het oog van de orkaan trekt ten noorden langs. Hierdoor is de windschade veel minder grootschalig dan op Barbuda, Sint Maarten en de Maagdeneilanden. In het noorden van Puerto Rico komen windstoten voor van 120-150 km/uur. Dit is vergelijkbaar met de zwaardere stormen in België. Toch is dat niets vergeleken met de rukwinden van 360 km/uur die Sint Maarten aandeden!

Vooral neerslag zorgt voor problemen. In de miljoenenstad San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico, wordt circa 200 mm regen verwacht. Komende dagen zet Irma verder koers naar Florida. Hierdoor kunnen de noordelijke delen van de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba zich opmaken voor neerslagsommen van honderden millimeters.

In de nacht naar zaterdag wordt Irma boven de Bahama’s verwacht. De wind zwakt nauwelijks af en bereikt nog steeds snelheden boven 250 km/uur. De combinatie van zeer hoge windsnelheid, overvloedige neerslag en stormvloed kan voor grote problemen zorgen op de laaggelegen eilandengroep.

Irma_track

Verwachte trekrichting van Irma. 5 PM is 23:00 uur onze tijd.

Krijgt Florida een voltreffer?

Amerika zet zich schrap voor de tweede grote orkaan in korte tijd. De laatste modellen laten Irma namelijk vol over Florida trekken. Of het ook echt zo ver komt is niet zeker. Sommige weermodellen laten de kern west langs het schiereiland gaan en andere juist oost.

Wel lijkt minder neerslag te vallen dan in Houston. Irma blijft namelijk niet hangen boven het vasteland van Florida en trekt redelijk snel voort. Toch moet rekening gehouden worden met flinke wateroverlast vanwege de stormvloed en de honderden millimeters regen die vallen.

Volgende orkaan op weg naar Sint Maarten

Irma is nog maar net vertrokken of orkaan Jose ligt al op de loer. Tot nu toe is deze nieuwe storm een stuk minder sterk dan zijn oudere zus. De verwachting is dat Jose ongeveer maandag in de buurt van Sint Maarten komt. De weermodellen berekenen windsnelheden van circa 180 km/uur en daarmee komt Jose net in categorie 3. Of deze orkaan over Sint Maarten trekt is nog niet te zeggen. Op deze lange termijn kan de koers nog flink afwijken.

Op Sint Maarten zijn ze wel gewend aan flinke stormen, maar Irma was wel van de buitencategorie. Normaal trekt ongeveer eens in de drie jaar een tropische storm of orkaan over het eiland. Hierbij ligt Sint Maarten soms in het oog van de storm, maar meestal betreft het een schampschot. De laatste keer dat een orkaan over het eiland trok was in 2014.

Een orkaan van categorie 5, waarbij de gemiddelde windsnelheid boven de 250 km/uur komt, heeft Sint Maarten nog nooit meegemaakt. In het hele Caribisch gebied, inclusief de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, komt een cycloon van de hoogste categorie gemiddeld eens in de drie jaar voor. Soms duurt het veel langer voordat een storm weer categorie 5 bereikt, zoals in de periode 2007-2016. Gedurende die periode bereikte geen enkele orkaan windsnelheden boven 250 km/uur. Het orkaanseizoen van 2005 produceerde maar liefst vier orkanen in de buitencategorie. In dat jaar verwoeste Katrina de stad New-Orleans en maakte meer dan 1000 slachtoffers.

orkaan-irma-6sept

Ingekleurd satellietbeeld van Irma. De orkaan trekt precies over Sint Maarten heen.

Bronnen: NASA, NOAA, NHC

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
kans op wateroverlast

Morgen wordt een grijze dag en vanuit het westen gaat het een tijd flink regenen. Vooral in de avond worden …
Lees meer...

 
Namen september

De meteorologische herfst is begonnen en komende tijd zullen we dat merken. Vanaf vrijdag domineren wind en buien. Vooral in …
Lees meer...