Kletsnat begin van het weekend

kans op wateroverlast

Morgen wordt een grijze dag en vanuit het westen gaat het een tijd flink regenen. Vooral in de avond worden stevige buien verwacht, maar ook in de nacht en zaterdagochtend is het nat. Doordat de neerslaghoeveelheid lokaal kan stijgen naar 40 mm is er kans op wateroverlast. Zaterdagmiddag zijn er minder buien, maar wel met kans op onweer. Zondag valt de buiigheid mee en is tussendoor ook ruimte voor zon. Met 16-18 graden is het frisser dan normaal.

Morgenmiddag is het grijs en ronduit nat. In het westen van het land regent het aan het begin van de ochtend al. In het oosten is het nog even droog, maar de regen breidt geleidelijk uit waardoor het rond het middaguur op veel plaatsen regent. ‘s Middags is het overwegend grijs en komen verspreid over het land buien voor met kans op onweer. Met maxima van 14 tot 17 graden en een vrij krachtige zuidwestenwind is het guur weer. De buien worden in de avond talrijker en in totaal kan op veel plaatsen 25 mm vallen. In het noorden en aan de kust kan de hoeveelheid stijgen naar ruim 30 mm.

Zaterdag trekken in de vroege ochtend nog steeds buien over het land. In combinatie met de neerslag van vrijdag kan de neerslagsom stijgen naar 40 mm. Vanwege de kans op lokale wateroverlast is code geel van kracht. In de middag neemt het aantal buien af en kan af en toe de zon doorbreken, maar lokaal kan wel onweer voorkomen. Met zo’n 16 graden wordt het ongeveer even warm als vrijdag en er staat iets minder wind.

Zondag ook wat zon
Het vooruitzicht voor zondag is net wat gunstiger. Er kunnen wel enkele buien ontstaan, maar de neerslag is waarschijnlijk licht en er zijn ook perioden met zon. Zeker in het binnenland begint de op verschillende plaatsen zonnig en droog. Het wordt 14 graden in de Ardennen en 17-18 graden in Laag-België. De zuidwestenwind is matig in het binnenland en in het westen vrij krachtig.

Na het weekend neemt de buiigheid opnieuw toe en zal ook vaker onweer ontstaan. Het blijft licht onstuimig met op de meeste dagen een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. De middagtemperatuur blijft met 16 tot 18 aan de magere kant.

Foto: J. Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Irma en Jose

Het Caraïbisch gebied heeft dit weekend te maken met twee orkanen. Jose trekt in de nacht naar zondag dicht langs …
Lees meer...

 
Irma_06-09-2017-terra_sat_2

Orkaan Irma is op weg naar Florida. Nadat de cycloon met een gemiddelde windsnelheid van 295 km/uur en windstoten rond …
Lees meer...