Eerste officiële warme dag een feit

Eerste warme dag 2018

In Ukkel werd het vandaag 21,4 graden. Daarmee was dit de eerste officiële warme dag van 2018. De laatste keer dat het in Ukkel 20 graden of meer werd is alweer 170 dagen geleden. Op 19 oktober vorig jaar werd het 20,4 graden. In Kleine-Brogel werd het vandaag het warmst met 23,4 graden. Alleen in de Hoge Venen en in Zeebrugge werd het met 15-17 graden geen warme dag. 

Morgen wordt het in Ukkel opnieuw een warme dag. Het wordt dan zelfs 22 à 23 graden. Ook in de Kempen en in de Gaumestreek worden dergelijke temperaturen verwacht. Lokaal kan het zelfs 24 graden worden. In de kuststreek wordt het hooguit 14-17 graden en kan het ’s middags flink afkoelen, doordat een koude zeewind opsteek.

Maandag wordt het in het centrum en oosten opnieuw warm met 19-21 graden. Aan zee wordt het maximaal 14 graden. Eind van de middag en in de avond stijgt de kans op een bui.

Daarna blijft het landinwaarts aangenaam met maxima van 17 à 18 graden. Aan zee en in de Ardennen wordt het 14-16 graden. Het is daarbij rustig lenteweer met wolkenvelden, zonnige perioden en zon nu en dan een plaatselijke bui.

Eerste officiële warme dag aan de vroege kant

In Ukkel vindt de eerste warme dag normaal half april plaats. Dit jaar is de eerste officiële warme dag dus aan de vroege kant. Vorig jaar noteerde Ukkel op 28 maart al de eerste twintiger. Normaal gesproken komt het in april tot 4 officiële warme dagen.

De vroegste warme dag ooit gemeten in Ukkel vond plaats op 9 maart 2014. In 1879 duurde het recordlang voor de eerste twintiger genoteerd kon worden; namelijk tot 7 juni!

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Saharazand

Een grote wolk Saharazand is afgelopen weekend uitgewaaid over Europa en ons land houdt hier de hele week mee te …
Lees meer...

 
Bloeiende berk België

Mensen met allergie voor berkenpollen doen er goed aan om te starten met hun medicatie. Door het zachte lenteweer waar …
Lees meer...