Herfstweer op komst

Namen september

De meteorologische herfst is begonnen en komende tijd zullen we dat merken. Vanaf vrijdag domineren wind en buien. Vooral in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen valt veel regen. Tot en met volgende week woensdag valt 40-70 mm. Vanaf vandaag is het ook koel met maxima van 14 graden in de Ardennen en 16-18 in Laag-België. In het weekend wordt het zelfs slechts 12-17 graden.

Vandaag en morgen wordt de eerste stap richting herfstachtig weer gezet. Het wordt in het westen en centrum hooguit 17-19 graden en daarmee is het beduidend koeler dan afgelopen dagen. Vooral aan zee waait het flink en is het voor het gevoel nog een paar graden frisser. Daarnaast trekken enkele buien over, maar vaak is het nog droog met wat ruimte voor de zon.

Overlast voor het verkeer op vrijdag door regenval en windstoten

Vrijdag breidt een intensief regengebied zich vanuit het westen en noorden uit over het land. Het wordt daardoor een grijze en natte dag, al verloopt de ochtend in de Ardennen deels nog droog. In het westen en noordwesten wordt de neerslag later in de ochtend en middag buiig van karakter en kan het van tijd tot tijd flink doorplenzen.

Het verkeer krijgt last van slecht zicht en aquaplaning. Ook lokale wateroverlast is mogelijk. Sommige buien gaan gepaard met onweer, hagel en rukwinden. Op de stranden waait het krachtig uit het zuidwesten. In de avond wordt het ook in het centrum en oosten buiig met kans op plensregens. Met temperaturen van slechts 16 à 17 graden is het volop herfst.

Weekend niet veel beter

Zaterdag trekken opnieuw talrijke regen- en onweersbuien over het land. Tussendoor schijnt soms de zon. De temperaturen zijn opnieuw laag voor de tijd van het jaar met 16 of 17 graden in het laagland. Normaal is het begin september 20 à 21 graden. In de Hoge Venen wordt het slechts 12-14 graden.

Zondag neemt de herfst waarschijnlijk even gas terug. Overdag is het grotendeels droog. Slechts lokaal valt een enkele bui. Het is even fris als op zaterdag. Eind van de middag en in de avond steekt een stevige zuidwestenwind op. Tegelijkertijd neemt vanuit het westen de kans op buien toe. Aan de kust kan het zeer krachtig tot stormachtig waaien met kans op zware windstoten.

Herfst zet door na het weekend

Na het weekend blijft het onstuimig en nat. Details zijn nog niet te geven, maar de wind kan soms flink uithalen en de neerslagkans is groot. Kortom: de herfst begint van deze vrijdag echt!

Later volgende week wordt de verwachting onzeker. De kans op aanhouden van het vrij koele en wisselvallige weertype is wel een stuk groter dan de kans op een beetje nazomer. 

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Irma_06-09-2017-terra_sat_2

Orkaan Irma is op weg naar Florida. Nadat de cycloon met een gemiddelde windsnelheid van 295 km/uur en windstoten rond …
Lees meer...

 
Orkaan-Irma-4sep-1230

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend krijgen de Bovenwindse Eilanden met orkaan Irma te maken. Volgens de laatste verwachting …
Lees meer...