Neerslagtekort stabiliseert

Kurkdroge_heide_savanne_steppe_nederland_Ben_Saanen

De extreme droogte in ons land is vergelijkbaar met recordjaar 1976. Vooral in het noorden bedraagt het neerslagtekort momenteel ruim 300 mm. Vandaag en morgen verdampt bij extreem hoge temperaturen en veel zonneschijn veel vocht. Vanaf dinsdagavond kan het neerslagtekort stabiliseren door de komst van enkele onweersbuien. De droogte zal hierdoor niet verder verergeren, maar lokale verschillen kunnen toenemen.

Vandaag en morgen verdampt weer zo’n 4-5 mm per dag, doordat het zonnig en (zeer) heet is. Deze maandag wordt het 27-29 graden aan de kust en 30-34 landinwaarts. In de Kempen kan het zelfs 35 graden worden. Morgen wordt het extreem heet: 29-31 graden aan zee en 32-35 graden in de rest van het land. In Limburg wordt het 36 à 37 graden.

Kans op buien – maar droogte vermindert nog niet

Eind van de middag en in de avond kan een enkele zware onweersbui ontstaan. Ook woensdag is er een kleine kans op een onweersbui. De temperatuur doet een stap terug naar 22 graden aan de kust tot lokaal 29 in Limburg. De dagen daarna dalen de maxima verder naar 21-24 graden en is dagelijks 40-60% kans op een enkele bui. Neerslag en verdamping zullen elkaar gemiddeld over het land vanaf dan in evenwicht houden.

Een stabiliserend neerslagtekort betekent niet dat de extreme droogte ten einde komt, maar er breek een fase aan waarin de droogte niet verder verergert. De regionale verschillen (die er nu nauwelijks zijn) kunnen door het lokale karakter van de buien toenemen.

Om het neerslagtekort fors te verlagen is gestage en langdurige regenval op grote schaal nodig. Plensregens zijn niet effectief. De keiharde uitgedroogde bodem kan een grote hoeveelheid regen in korte tijd niet verwerken, waardoor het water direct de sloot of de riolering in spoelt.

Foto: Ben Saanen

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bart Goudeseune uit Veurne

De tweede officiële hittegolf kwam gisteren ten einde. Het werd in Ukkel 22,7 graden en daarmee was het geen zomerse …
Lees meer...

 
Thermomether vor blauem Himmel

In Ukkel is een tweede officiële hittegolf geregistreerd. Om 15:00 uur vandaag werd het 30,6 graden. Voor een hittegolf zijn …
Lees meer...