Regionale hittegolf in Henegouwen houdt tot dinsdag aan

Jannes Wiersema

Sinds vorig week dinsdag 26 juni is de temperatuur in het zuiden van de provincie Henegouwen 25-31 graden. Maandag 2 juli was de derde keer tropisch warm en daarmee was meteen sprake van een regionale hittegolf van een week. Inmiddels staat de teller op 11 dagen en ook dit weekend blijft het zomers. Na het weekend wordt het minder warm waardoor de hittegolf waarschijnlijk dinsdag ten einde komt.

Op de weerstations Lobbes  en Chièvres is het al 11 dagen zomers warm met maxima van 25 graden of warmer. In Lobbes kwam het tot maar liefst 5 tropische dagen, waarbij de temperatuur naar minstens 30,0 graden stijgt. Chièvres telt nu 3 tropische dagen. Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is. Op 1 juli werd de hoogste temperatuur gemeten met 31,4 graden in Lobbes.

Op andere plaatsen in het centrum en in het noorden liggen de maxima al meer dan een week boven 25 graden. Toch is het daar nog niet tot een hittegolf gekomen omdat het aantal tropische dagen bleef steken op 1 of 2 dagen. Op hoofdstation Ukkel kwam het zelfs nog helemaal niet tot een tropische dag met op 30 juni en 3 juli 29,7 graden. Ukkel telt wel 10 zomerse dagen op rij en dat is bijzonder veel!

Zomers weekend, daarna koeler

De hittegolf houdt dit weekend aan. Morgen hebben we een mooie zomerdag met flink wat zon. Soms trekt wat sluierbewolking over lokaal ontstaan een paar stapelwolken. Bij een matige noordenwind wordt het 23 graden aan zee, 24 op de Ardense hoogten en 26-29 graden elders. Langs de Franse grens en in Limburg wordt het lokaal 30 graden! Mogelijk dat er dus nog een tropische dag bij komt in Henegouwen. Mocht dat in Limburg gebeuren, dan is ook in die provincie sprake van een hittegolf. Tot en met vandaag kwam namelijk één tropische dag te kort.

Morgenavond blijft het nog lang aangenaam met flink wat zon. Om 20 uur is het met uitzondering van de kust en de Ardennen nog ruim 25 graden. In de nacht naar zondag koelt het af naar 15 graden in het westen, 12 in de Kempen en 8 in de Oostkantons.

Zondag is het vriendelijk zomerweer met flink wat zon en in het binnenland enkele stapelwolken. Ook trekt soms wat sluierbewolking over het land. De noordenwind trekt iets aan en daardoor valt de temperatuur op de stranden iets lager uit met 22 graden. In de Ardennen is het een graad of 24 en in de rest van het land wordt het 26-28 graden. Normaal is het begin juli 20-24 graden.

De hittegolf stopt zodra de middagtemperatuur beneden 25 graden daalt. Volgens de huidige verwachting kan de regionale hittegolf precies twee weken duren. Maandag wordt het namelijk nog 26 graden in het zuiden van Henegouwen. Het Meteovista-weermodel verwacht dinsdag een maximumtemperatuur van 23 graden en dan komt de regionale hittegolf ten einde.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Gladde weg na droogte

Morgenmiddag regent het voor het eerst sinds lange tijd en dat kan resulteren in gladde wegen. Doordat het wekenlang droog …
Lees meer...

 
Wielrennen 3

De Tour de France begint morgen met een vlakke etappe door de Vendée. Het wordt flink zweten voor de coureurs en …
Lees meer...