Berkenpollenseizoen begint dit weekend

Bloeiende berk België

Mensen met allergie voor berkenpollen doen er goed aan om te starten met hun medicatie. Door het zachte lenteweer waar we sinds deze week mee te maken hebben zullen steeds meer berken in bloei komen. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en veroorzaakt in het boompollenseizoen de meeste klachten. Doordat het vanaf vrijdag overwegend droog is stijgt de concentratie boompollen in de lucht flink.

In eerste instantie gaat het om enkele berken die pollen verspreiden, maar dit kan al klachten veroorzaken. De echte piek van het berkenpollenseizoen wordt in de tweede helft van april verwacht. Ook haagbeuken, populieren en wilgen komen op steeds meer plaatsen tot bloei. De laatste drie soorten verspreiden slechts licht allergeen pollen. Dat wil zeggen dat een beperkte groep mensen er last van heeft.

Droog weer en aanvoer van pollen uit buurlanden

Dit weekend kan met een wind uit richtingen tussen zuid en oost ook pollen uit onze buurlanden worden aangevoerd. Aan zee steekt zondagmiddag een zeewind op, waardoor in de kuststreek tijdelijk schone lucht binnenstroomt. Na het weekend waait de wind dagenlang uit richtingen tussen zuidoost en noordoost, waardoor pollen vanuit Duitsland, Nederland, Luxemburg of Frankrijk aangevoerd wordt.

Gisteren viel voorlopig de laatste neerslag van betekenis. De concentratie pollen in de lucht zal de komende dagen steeds verder toenemen. Vanaf zondag is er dagelijks een kleine kans op een lokale bui, waardoor de lucht tijdelijk en plaatselijk gereinigd kan worden. Doordat het ook volgende week echter het grootste deel van de tijd droog is en steeds meer bomen pollen produceren zal het aantal mensen met hooikoortsklachten flink toenemen.

Graspollenseizoen start normaal gesproken in mei

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Toch zullen zon en warmte ervoor zorgen dat het gras flink groeit. Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei.

Meadow

De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april. Daarnaast speelt de hoeveelheid neerslag een grote rol. Mocht er de rest van april weinig tot geen neerslag vallen dan kan droogte een remmend effect hebben op de bloei van grassen. Doordat gras ondiep geworteld is verdroogt het snel tijdens een lange droge periode in het voorjaar en in de zomer.

De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen en veroorzaakt elk jaar bij een miljoen Belgen klachten.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Eerste warme dag 2018

In Ukkel werd het vandaag 21,4 graden. Daarmee was dit de eerste officiële warme dag van 2018. De laatste keer dat het …
Lees meer...

 
WhatsApp Image 2018-04-04 at 17.23.41

Er is goed nieuws voor de liefhebbers van warm en zonnig lenteweer. Zaterdag wordt het in de lage delen van …
Lees meer...