Komend weekend 10 tot 15 graden

krokussen

De winterkou heeft plaats gemaakt voor milde lucht. De maximumtemperatuur ligt deze werkweek in Laag-België op 8-10 graden en in de Ardennen wordt het 5-7 graden. Komend weekend wordt het zachter met 10 graden in de Hoge Venen en 12 tot 14 graden in het laagland. Er zijn zelfs berekeningen die lokaal met een lenteachtige 15 graden op de proppen komen. Het lentegevoel wordt vooral zaterdag tenietgedaan door veel bewolking en regen. Zondag is de wind spelbreker en is kans op buien.

Hoewel de kou voorbij is kan het ’s nachts nog glad worden. Juist in de nacht komen telkens regionale opklaringen voor. Door bevriezing van natte wegdelen kan het dan opeens glad worden. Doordat de bodem nog een aantal dagen koud blijft koelen wegen tijdens nachtelijke opklaringen gemakkelijk af tot iets onder het vriespunt. Later in de week verdwijnt de kou in de bodem en zal ook op de laatste plaatsen aanwezig natuurijs of sneeuw verdwijnen.

In het weekend ligt de nachttemperatuur op +3 tot +5 graden in Hoog-België en in het westen en centrum komen de minima uit rond +7. Daardoor is geen kans meer op gladheid.

Zacht én wisselvallig

Het zachtere weer wordt veroorzaakt door lagedrukgebieden die deze werkweek boven onze omgeving liggen. De wind waait uit richtingen tussen zuid en west. Daarmee worden milde lucht en wolken aangevoerd. De zon laat zich zo nu en dan ook zien. Vandaag blijft het droog. Komende dagen valt lokaal een bui.

In het weekend wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht afkomstig vanaf de Azoren aangevoerd. Hierdoor loopt de temperatuur overal op in de dubbele cijfers en komt in het zuiden de grens van 15 graden in beeld. Daarmee zou het vijf graden warmer worden dan normaal is in deze tijd van het jaar.

Verwachting Brussel

Verwachting Brussel

Hoe zacht het precies wordt hangt af van de hoeveelheid bewolking, regen en wind. Zaterdag is het geheel bewolkt en zijn er perioden met regen. Zondag valt een enkele bui en laat de zon zich af en toe zien. De kans is groot dat het dan fors gaat waaien. Van fraai lenteweer is ondanks de hogere temperaturen komend weekend dus nog geen sprake.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Skilope in Saalbach-Hinterglemm (Austria)

Zeer zachte lucht is onderweg naar de Alpen en veroorzaakt dit weekend in de dalen temperaturen van 10-15 graden. Ook …
Lees meer...

 
Bart Goudeseune (Veurne)

Februari was met 149 uur zon de op één na zonnigste sinds 1887. Met 157 uur zon was alleen februari …
Lees meer...