Droog en zacht tijdens Sinterklaas

Met 7-9 graden is het de komende dagen zacht. Ook tijdens pakjesochtend ligt de temperatuur ruim boven nul en is het droog. Donderdag gaat het regenen en flink waaien. Daarna wordt het weer winter met overdag 2-5 graden en ’s nachts lichte vorst. Naast regen en hagel kunnen we opnieuw (smeltende) sneeuw verwachten. Afgelopen weekend hadden we de eerste officiële ijsdag en werd het in Ukkel niet warmer dan -0,7 graden.

Vandaag zijn er veel wolkenvelden, maar op de meeste plaatsen blijft het droog en in Laag-België stijgt de temperatuur naar 7-9 graden. Ten zuiden van Samber en Maas kan het vanochtend een beetje motregenen of motsneeuwen. In de Hoge Venen ligt nog een redelijk pak sneeuw en is het mistig. De temperatuur zal daar ook niet verder stijgen dan naar 1-2 graden.

In de nacht naar woensdag blijft de temperatuur in het hele land boven het vriespunt en op veel plaatsen wordt het niet kouder dan 5 graden. Ook tijdens Pakjesochtend is het droog met veel wolkenvelden. Het wordt woensdag op grote schaal 8-9 graden.

Donderdag slaat het weer om. Een grootschalig regengebied trekt over het land en daarbij staat ook een (vrij) krachtige zuidwestenwind. Het wordt zo’n 8 graden in het centrum en 10 graden aan de kust. Daarmee is het een aantal graden zachter dan normaal. Op de Ardense toppen zal de temperatuur naar 4 graden stijgen en door de regen zal de sneeuw veel sneller verdwijnen.

Buien met (smeltende) sneeuw

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur omlaag en zondag is het met maxima van 2 tot 5 graden juist wat kouder dan normaal. De gevoelstemperatuur ligt overdag tussen -1 en -4 graden. Het weerbeeld is dan buiig en naast regen en hagel is er ook kans op (smeltende) sneeuw. In het binnenland vriest het ’s nachts licht en als dan een bui overtrekt kan het tijdelijk wit worden. In Hoog-België kan het ook overdag een beetje vriezen en zal het niet lang duren voordat een nieuw sneeuwdek ontstaat.

Eerste officiële ijsdag

Afgelopen weekend hadden we te maken met koud winterweer. Zaterdag vroor het in Ukkel de hele dag en daarmee was het de eerste officiële ijsdag van het winterseizoen. Het werd toen niet warmer dan -0,7 graden. Helemaal in het oosten werd het in de nacht naar zondag bijzonder koud. In Elsenborn daalde de temperatuur zelfs naar -9,5 graden.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
заснеженные крыши домов Швейцарии

De start van het wintersportseizoen is dit jaar perfect. Skiërs en snowboarders kunnen in de Alpen volop genieten van vers …
Lees meer...

 
Gladheid

In het winterseizoen is het altijd goed om op te letten of het glad is. Niet alleen automobilisten kunnen hinder …
Lees meer...