Zware orkaan Irma op weg naar Bovenwindse Eilanden

Orkaan-Irma-4sep-1230

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend krijgen de Bovenwindse Eilanden met orkaan Irma te maken. Volgens de laatste verwachting zal ze dan een categorie 4 orkaan zijn. Dit is de één-na-hoogste categorie. De windsnelheid kan oplopen tot 220 km/uur met uitschieters daar nog ruim boven. Daarnaast kunnen stormvloed en overvloedige regenval tot grote overlast leiden. Later in de week doet Irma waarschijnlijk de Bahama’s en Cuba aan. Ook de Amerikaanse staat Florida ligt mogelijk op haar pad.

Orkaan Irma bevindt zich boven de Atlantische Oceaan circa 1000 km ten oosten van de noordelijke Bovenwindse Eilanden. Hiertoe behoren ook Nederlandse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Voor alle drie deze eilanden geldt een orkaan-voorwaarschuwing. Dit betekent dat er grote kans is op wind van orkaankracht binnen 48 uur, maar nog niet binnen 24 uur.

Orkaan Irma is momenteel met gemiddelde windsnelheden van circa 185 km/uur een categorie 3 orkaan. De Saffier-Simpson schaal voor orkanen loopt van 1-5. Volgens de laatste verwachtingen neemt ze nog een beetje toe in kracht, zodat ze morgen met windsnelheden rond 220 km/uur een categorie 4 orkaan zal zijn. Let op: dit zijn gemiddelde windsnelheden (doorstaande wind) rond de kern. Windstoten kunnen nog zwaarder zijn!

Sint Maarten en Anguilla precies op Irma’s pad?

De komende 24 uur zal Irma westwaarts bewegen en vanaf morgen zal ze westnoordwestwaarts trekken. Dit brengt Irma woensdagochtend vlakbij het eiland Anguilla, dat deel uitmaakt van de Britse overzeese gebieden, en Sint Maarten, dat bestaat uit en Nederlands en een Frans deel.

Vervolgens trekt Irma ten noorden van Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek/Haïti langs. Vrijdag en komend weekend krijgen een aantal eilanden van de Bahama’s en Cuba met Irma te maken. Ook de Amerikaanse staat Florida ligt mogelijk op haar pad.

Gedurende de hele week zijn de omstandigheden gunstig voor Irma om een zware orkaan te blijven en zelfs nog wat krachtiger te worden. Het zeewater op haar route is nog iets warmer dan het water waarboven ze zich nu bevindt, de luchtvochtigheid wat hoger in de atmosfeer is bijzonder hoog en ook de wind op hoogte blijft gunstig.

Op de satellietfoto van maandag 4 september 12:30 uur (Belgische tijd) zien we rechts orkaan Irma. Iets links (west) van Irma liggen de Bovenwindse Eilanden (kleine groene vlekjes) waartoe Anguilla, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius behoren. Nog iets verder naar links (richting het midden van het plaatje) ligt een rechthoekig eiland. Dit is Puerto Rico. Links van Puerto Rico ligt een groter eiland met door het eiland een noord-zuid grens. Het linkerdeel is Haïti, het rechterdeel de Dominicaanse Republiek. Het grote eiland weer links hiervan is Cuba.
Linksboven op de satellietfoto zien we nog een stukje van de VS. Het van noord naar zuid lopende schiereiland is de staat Florida.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Namen september

De meteorologische herfst is begonnen en komende tijd zullen we dat merken. Vanaf vrijdag domineren wind en buien. Vooral in …
Lees meer...

 
Stapelwolken_en_buien

Augustus gaat de boeken in als een normale maand. Dankzij de hoge maxima van eind augustus kwam de gemiddelde temperatuur in Ukkel …
Lees meer...