Komende dagen hoge zonkracht

Hot summer in Brussels park of Cinquantenaire with unidentified people enjoying the sun. This monument has been raised to celebrate Belgium's independence

Wie dit weekend lange tijd naar buiten gaat doet er goed aan om zich te beschermen tegen de krachtige zon. Tussen 12:00 en 15:00 uur wordt zonkracht 6 verwacht. Zondag kan in de Ardennen zelfs zonkracht 7 worden behaald. Een onbeschermde huid kan al in 15 minuten verbranden! Zeker tot en met dinsdag blijft het zeer zonnig, met UV-index 6. Door het droge en warme weer kunnen mensen met graspollenallergie steeds meer klachten ervaren.

De weersverwachting tot en met dinsdag: zon, zon en nog eens zon. Morgen wordt het 17 graden aan zee, 20-21 in de Ardennen, 22 in Brussel en Antwerpen en 24 graden in Limburg en in de Gaumestreek. Op de stranden waait een frisse wind van zee. Zondag warmt het verder op naar 23 graden in de Ardennen, 24 in het centrum en 26 in de Kempen en langs de Franse grens in het zuiden. De kust blijft gevoelig voor wind van zee. Het is daar met 20 graden wat minder warm.

Maandag en dinsdag wordt het op grote schaal zomers warm met maxima van 25-28 graden. Aan zee wordt het 22 graden en in de Ardennen ongeveer 23 graden. Zeewind kan deze dagen op de stranden ’s middags afkoeling veroorzaken. De dagen daarna moet de zon soms wolken naast zich dulden en is er een kleine kans op een lokale bui. De temperatuurverwachting is onzeker, maar waarschijnlijk wordt het minder warm. Tijdens zonnige perioden is ook dan nog zonkracht 6 mogelijk. 

Zonkracht 7-8 rond de langste dag

Begin mei is de zonkracht normaal gesproken 5 en dit loopt op naar 6-7 vanaf eind mei tot en met juli. Rond de langste dag is de zon het krachtigst en wordt enkele keren zonkracht 8 gemeten. Bij zonkracht 6-8 kan een gevoelige huid al binnen een kwartier verbranden. Dit zie je niet direct, want de roodkleuring die ontstaat door het verbranden wordt pas na enkele uren zichtbaar.

Klik hier voor meer zonadviezen en achtergrondinformatie waarom de zonkracht varieert

Veel graspollen in de lucht

Het warme weer zal ervoor zorgen dat steeds meer gras tot bloei komt. Het gras beschikt, na de kletsnatte dagen aan het begin van deze week, voorlopig over voldoende bodemvocht om flink te groeien en te bloeien. Sinds enkele weken zitten al flink wat graspollen in de lucht.

Doordat het dagenlang droog blijft neemt de concentratie pollen steeds verder toe en als gevolg daarvan zullen steeds meer mensen met graspollenallergie klachten ondervinden. Tot en met dinsdag waait de wind uit een oostelijke tot noordoostelijke richting, waardoor ook pollen uit Duitsland en Nederland wordt aangevoerd.

Pas vanaf woensdag is er een kleine kans op een lokale bui. Regen op grote schaal laat waarschijnlijk nog langer op zich wachten. Er zit dus niets anders op dan medicatie af te stemmen op ongunstige condities.

Klik hier voor het dagelijkse hooikoortsweerbericht

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
s

Het is vanmiddag en de komende dagen volop zonnig. Zowel deze namiddag als morgen en dinsdag kan het in Limburg …
Lees meer...

 
Bart Goudeseune (Veurne)

Vannacht wordt het koud met op grote schaal grondvorst. Regionaal kan het zelfs op neushoogte een graadje vriezen! In de …
Lees meer...