Eerste warme dag van 2018 op komst!

WhatsApp Image 2018-04-04 at 17.23.41

Er is goed nieuws voor de liefhebbers van warm en zonnig lenteweer. Zaterdag wordt het in de lage delen van het binnenland 20-22 graden. In het westen en de hogere delen van het land is het 18-19 graden en aan zee blijft de temperatuur iets achter met 17 graden. Eerst is het stralend zonnig, later neemt vooral in het westen de bewolking toe. Ook vrijdag verloopt vrij zonnig en droog, maar een koude start bedreigt de zomerplantjes. In het binnenland daalt de temperatuur naar +2 tot -3. In de Ardennen wordt het lokaal -7.

Voordat het warme en zonnige lenteweer aanbreekt klimt de temperatuur uit een diep dal. Morgenochtend is het onstuimig met een aantal buien en een koude noordwestenwind. Aan zee kan het krachtig waaien, 6 Bft. In de middag trekken de buien snel naar het oosten weg en neemt de wind af. Vanuit het westen wordt het goed zonnig, maar het is wel fris met 3 graden in de Ardennen, 8 in het centrum en 9 in de Westhoek.

Bescherm je zomerplantjes!

De nacht naar vrijdag wordt ijskoud! Het is helder, de wind valt weg en de lucht is nog koud. In het centrum en westen ligt de temperatuur rond of enkele graden boven nul. Aan de grond kan het enkele graden vriezen. In de Kempen kan het afkoelen naar -3 graden en in de Ardense dalen wordt het lokaal -7! De meteorologen van Meteovista raden mensen aan om hun zomerplantjes in de tuin goed af te dekken en bloempotten naar binnen te halen.

Vrijdagmiddag is de kou uit de lucht. Het is prachtig zonnig lenteweer met vooral in het westen ook sluierbewolking. Het wordt dan 14 graden in de Ardennen en 16-18 in de rest van het land. Daarbij staat een matige zuidoostenwind.

Zaterdag rokjesdag

Rokjesdag wordt gezien als de eerste dag van de lente waarbij het rokje of de korte broek aan kan. Zaterdag is het zover! In de vroege ochtend is behalve in de Oostkantons niet koud met temperaturen van ruim 5 graden. Tijdens rokjesdag mag het ‘s ochtends immers niet koud zijn. In de middag is het stralend met zon en af en toe wat sluierbewolking waar de zon doorheen schijnt. In het westen neemt de sluierbewolking in de middag toe, waardoor de zon schuil gaat.

Er staat hooguit een matig zuidoostenwindje en daardoor is het ook op de stranden niet koud met 17 graden. Boven de zandgronden in Limburg kan het maar liefst 22 graden worden! Of het ook tot een officiële warme dag komt in Ukkel is nog spannend, volgens de huidige verwachting lijkt dit net niet te lukken. De eerste lokale warme dag komt op tijd, want gemiddeld genomen valt deze begin april. Vorig jaar viel de eerste lokale warme dag al op 16 maart.

Rokjesweercijfer 7 april 2018

Het rokjesweer krijgt een dikke 8! Door de bewolking krijgt het westen geen voldoende.

Wie lekker een tijdje in de zon wil zitten kan dat gerust doen. Het zonlicht is deze tijd van het jaar niet sterk en de zonkracht is 3-4. Een onbeschermde huid zal hierdoor niet snel verbranden. Daarnaast kan het pigment dat door zonnen wordt aangemaakt bescherming bieden tegen verbranding later in het voorjaar.

Zondag meer bewolking en vooral aan zee gevoelig frisser

Zondag is er meer bewolking dan zaterdag. In het westen is de kans op regen groter dan in het gebied ten zuiden van Samber en Maas. In het oosten van het land is de kans op zon het grootst. De temperatuur valt daarbij een graadje lager uit dan op zaterdag. Er staat daarbij weinig wind en daardoor is het aangenaam. Als de wind van zee gaat waaien, kan het op de stranden afkoelen tot onder 10 graden. Dat scheelt een jas!

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bloeiende berk België

Mensen met allergie voor berkenpollen doen er goed aan om te starten met hun medicatie. Door het zachte lenteweer waar …
Lees meer...

 
Winter landscape in the Blankaart, Diksmuide

De gemiddelde maarttemperatuur was 5,4 graden tegenover 6,8 normaal. Sinds 2013 was maart niet meer zo koud. Toen lag het …
Lees meer...