Dinsdag opnieuw warmterecords verwacht

Ben Saanen

Komende dagen komt bijzonder zachte lucht vanaf Italië onze kant op. Dinsdag wordt de warmste dag met temperaturen tussen 15 graden in de zuidelijke Ardennen en 19 in delen van de Kempen en het centrum. Zeer lokaal wordt zelfs 20 graden aangetikt en dat is bijzonder voor november. Warme novemberdagen komen zelden voor.

Afgelopen nachten kon het nog sterk afkoelen in de opklaringen. Op verschillende plaatsen daalde de temperatuur enkele graden onder het vriespunt. In de Oostkantons vroor het voor het eerst deze herfst matig. Gisteren daalde de temperatuur op weerstation Küchelscheid  (nabij Bütgenbach) naar -6,0 graden. Afgelopen nacht werd het -5,3 graden. Iets verderop gaf weerstation Elsenborn  dit weekend helaas geen metingen door. Vaak is dit de koudste plek van België, vanwege de hoge en beschutte ligging.

Warme lucht vanaf Italië

Tussen een lagedrukgebied voor de Franse kust en een hogedrukgebied boven West-Rusland komt komende dagen met een zuidoostelijke stroming zeer zachte lucht ons land binnen. Het is daarbij vriendelijk herfstweer met een mix van wolkenvelden en zon. Vandaag is het al vrij zacht met 11-14 graden. Morgen wordt het al een paar graden zachter. Dinsdag wordt het bijzonder zacht met 14-19 graden. Op een enkele plek in het centrum of de Kempen wordt het mogelijk 20 graden.

Warmste 6 november ooit gemeten?

Het Meteovista-weermodel berekent nu voor Ukkel een maximumtemperatuur van 18,5 graden. Dit is tevens het officiële dagrecord van 6 november. Dat staat op naam van 1955.

Overigens kan het nog warmer worden in november. Zo werd het 1 november 2015 maar liefst 20,8 graden in Ukkel!

20 graden zeer zeldzaam in november

Een zogenaamde warme dag, waarbij de temperatuur naar minstens 20,0 graden stijgt, is in november slechts zelden voorgekomen. In 1955, 1994, 1995, 2014 en 2015 was het regionaal 20 graden of warmer. Dit komt overeen met gemiddeld één warme novemberdag in 37 jaar.

Door de klimaatopwarming worden tegenwoordig steeds hogere temperaturen gemeten in het najaar. Zo staat het landelijke novemberrecord (over alle KMI-stations) op naam van Henegouwen in 2015. In Lobbes werd het op 1 november maar liefst 22,2 graden en in Sivry 21,6 graden. Ook op 7 november werd het regionaal nog warm met 20,2 graden in Hastière (Namen).

Op 1 november 2014 werd het ook nog warm met in Ukkel precies 20,0 graden. In Kleine-Brogel (Limburg) werd het 21,2 graden. In 1994 werd het in Ukkel op 4 november 20,4 graden.

Ook in het verleden was het wel eens warm in november. In 1955 werd het zelfs op 6 november nog 20,8 graden in Virton (Gaume) en op 7 november 20,5 graden in Gerdingen (Limburg).

De meest late officiële warme dag werd gemeten in 1995. Op 12 november werd het op het hoofdstation in Ukkel 20,3 graden. Weerstation Thimister (Luik) mat maar liefst 21,0 graden.

Foto: Ben Saanen

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Warm herfstweer rode bladeren

Het warmtevat is nog niet leeg dit jaar, want ook vandaag is weer een warmterecord gebroken. De temperatuur steeg in Ukkel …
Lees meer...

 
Park_brussel_verkleind

Ex-orkaan Oscar trekt vanaf de Atlantische Oceaan dit weekend naar Noord-Noorwegen. In België profiteren we van een hogedrukgebied en aanvoer …
Lees meer...