Bladverkleuring en bladval begonnen

Bladverkleuring Jannes Wiersema

Na de lange, warme en droge zomer is het nu zover: de blaadjes beginnen massaal te verkleuren. De eerste bladeren zijn al gevallen en komende maanden zullen bomen en struiken massaal hun blad verliezen. Wie erop uit trekt in de natuur kan komende tijd genieten van de prachtige kleuren. Toch breekt ook een periode van overlast aan met vertragingen op het spoor en lange files.

De koude nachten van afgelopen weekend hebben ervoor gezorgd dat bladeren massaal verkleuren. Bovendien vallen de eerste blaadjes al. Wanneer de wind aanwakkert is massale bladval te verwachten. Toch kan het nog een paar weken duren, voordat het blad van bomen en struiken op grote schaal naar beneden dwarrelt. Veel planten zien namelijk nog groen en beginnen nu pas te verkleuren.

Kleur in de natuur

Liefhebbers van herfstkleuren kunnen komende tijd volop genieten. Er is namelijk overwegend droog en warm najaarsweer op til. Vrijdag en zaterdag is het vrij zonnig met enkele stapelwolken. Daarbij loopt de temperatuur op grote schaal op naar 20-24 graden. In Hoog-België en pal aan zee wordt de 20 graden net niet gehaald.

Het weer is ideaal voor een boswandeling of fietstocht door de bossen. Het zonlicht geeft de verkleurde bladeren nog wat meer elan. Met het uitblijven van onstuimig najaarsweer blijven de blaadjes wat langer aan de bomen hangen. Hierdoor kan langer worden genoten van de prachtige herfstkleuren.

Hinder

Wind en regen versnellen het proces van bladverkleuring en bladval. Wanneer een periode van nat en winderig weer aanbreekt leidt dit tot meer en langere files. Niet alleen op de weg is hinder te verwachten, ook op het spoor komt het tot vertraging en zelfs treinuitval. Treinen vermalen de blaadjes op het spoor namelijk tot pulp. In combinatie met water zorgt dit voor een gladde, olieachtige substantie op de spoorstaven. Treinen kunnen hierdoor bij optrekken en afremmen slippen. Dat laatste veroorzaakt slijtage aan de wielen, met zogenaamde vierkante wielen als gevolg.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Wandelen in zalig najaarsweer Mya Verleye

De korte broeken kunnen weer uit de kast, want volgende week breekt een periode met nazomerweer aan. Het najaar heeft …
Lees meer...

 
20181003 tyfoon Kong-Rey

Japan kan zich opmaken voor een nat en winderig weekeinde. Het land van de rijzende zon komt namelijk onder invloed …
Lees meer...