Veel sneeuw op terugreis uit Alpen

Schneeglätte

Wie terugkomt van vakantie uit Oostenrijk moet rekening houden met zeer veel hinder in het verkeer vanwege zware sneeuwval. Dit weekend kan regionaal 50-100 cm sneeuw vallen. De Oostenrijkse federale weerdienst ZAMG heeft daarom tot en met maandag voor centraal Oostenrijk code rood afgekondigd. Niet alleen in Oostenrijk zijn de weerscondities slecht, ook op de autosnelwegen in Zuid-Duitsland moeten automobilisten rekening houden met hinder door 10-20 cm sneeuw.

De meeste sneeuw valt in het oosten van Tirol, het zuiden van Salzburg, het noordwesten van Stiermarken en het uiterste zuiden van Opper-Oostenrijk. Daar valt dit weekend regionaal 50-100 cm sneeuw. Voor deze regio’s geldt dan ook code rood. In Vorarlberg en het westen van Tirol valt tot en met zondag 30-50 cm.

Op belangrijke Oostenrijkse autostrades zoals de A10 (Tauernautobahn) en A12 (Inntalautobahn) richting Duitsland is de kans op lange files vanwege de sneeuw levensgroot. Niet alleen op de autostrades is het aanschuiven, ook op de binnenwegen heeft het verkeer veel last van de sneeuw. De stevige wind zorgt ervoor dat de sneeuw over de wegen stuift, waardoor het zicht slecht wordt. Ook ontstaan sneeuwophopingen. Deze sneeuwduinen zijn moeilijk weg te krijgen door de wegdiensten, helemaal als er file staat.

Duitsland ook veel hinder

Wie de Oostenrijkse Alpen uitrijdt is nog niet van de problemen af. In het zuiden van Beieren en Baden-Württemberg valt deze zaterdag namelijk 10-20 cm sneeuw. Daardoor is het ook op de Duitse wegen extra druk. Vooral zaterdagmiddag kan het flink sneeuwen.

Vakantiegangers die terugkeren uit de Franse Alpen krijgen niks mee van alle sneeuwval. Op weg terug naar België blijft het namelijk droog. In de Alpen is het zelfs vrij zonnig.

Lawinegevaar

De grote hoeveelheid sneeuw in combinatie met een vlagerige wind zorgen ervoor dat makkelijk lawines kunnen ontstaan. Regionaal bevindt zich een ijslaag tussen de dikke sneeuwlagen, waardoor sneeuw makkelijk weg kan schuiven. Vooral boven de boomgrens is het lawinegevaar groot. De lawinediensten hebben voor de centrale Oostenrijkse Alpen dan ook code 4 afgegeven, het op één na hoogste waarschuwingsniveau.

Op de pistes kun je vrijwel altijd veilig wintersporten. De wintersportgebieden zorgen ervoor dat de sneeuw geprepareerd is zodat deze niet van de berg stort. Lawinegevaar treedt voornamelijk op bij off-piste skiën. Ongerepte sneeuw is namelijk vaak instabiel en er hoeft maar iets te gebeuren en de sneeuwlaag schuift naar beneden. De lawinediensten zorgen er meestal wel voor dat de meest instabiele sneeuw verdwijnt. Nu er zoveel sneeuw valt zal het daarentegen lastiger zijn om het lawinegevaar te verkleinen.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bloeiende Hazelaar zachte december

December gaat de boeken in als een zeer zachte maand. In Ukkel kwam de gemiddelde temperatuur uit op 5,8 graden, …
Lees meer...

 
Vallende sterren

Komende nacht en morgenochtend is kans op veel vallende sterren door de Boötiden. Deze meteorenzwerm kan tot circa 130 meteoren …
Lees meer...