Aanhoudend warm bij begin meteorologische zomer

Foto warm lenteweer Bart Goudeseune in Veurne

De meteorologische zomer begint vrijdag. Gedurende de eerste dagen van de zomer blijft het warm. Vrijdag en in het weekend is het wel minder warm dan afgelopen week. Het wordt 20 graden aan zee tot 26 in de Kempen. Normaal is het begin juni 18 graden aan zee tot 21 graden in Limburg. Vrijdag en zaterdag is er nog kans op een lokale fikse onweersbui. Zondag is het overwegend droog met regelmatig zonneschijn. De meteorologische zomer loopt van 1 juni tot en met 31 augustus. 

De kans is groot dat we ook volgende week warm tot zeer warm zomerweer houden met veel ruimte de zon. Het grootste deel van de tijd is het droog, maar een lokale onweersbui is wel mogelijk. De temperatuurverwachting is nog wel vrij onzeker, maar de kans op temperaturen beneden de normaal is kleiner dan 10%. Er is alleen onduidelijkheid of we het zeer warme weer houden of dat we iets dichter in de buurt van gebruikelijke waarden uitkomen.

Het Meteovista-weermodel gaat nu uit van maxima die iets boven normaal liggen: 20 graden in de kuststreek tot een zomerse 25 graden in de Kempen. Er is echter een 30% kans op zeer warm weer met in het centrum en noorden van het land maxima van 26-30 graden en in het westen en in de Ardennen 22-25 graden.

Eerst nog kans op stevige onweersbuien

Tot en met vrijdag is dagelijks kans op lokale stevige onweersbuien. Traag trekkende buien kunnen wateroverlast veroorzaken en er is hagel van circa 2 cm mogelijk. Morgen is de kans daarop groter dan vandaag. In het weekend stabiliseert de atmosfeer en zondag blijft het op de meeste plaatsen droog. In het westen is de kans op buien vrijdag al vrij klein, doordat een zeewind koelere lucht aanvoert.

Foto: Bart Goudeseune, warmte lentedag in Veurne

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
DdoUdNVU0AA34sH

Na het weekend keert het warme, droge en vrij zonnige zomerweer terug. Omdat de wind uit het noorden waait is …
Lees meer...

 
Zomerse bloem

Met circa 16,1 graden tegen 13,6 graden normaal wordt mei de op één na warmste ooit gemeten. Alleen in 2008 …
Lees meer...