Recordwarm weekend op komst!

vuurwerk

Oudejaarsdag verloopt recordwarm met 10 graden op de Ardense hoogten, 13 aan zee en ruim 14 in het westen, noorden en centrum. Het officiële warmterecord voor Ukkel staat nu nog op naam van 2006, toen werd het 13,2 graden. Daarbij is het nat en onstuimig. Ook tijdens de jaarwisseling is de kans op regen groot. Met wat geluk zien we op Nieuwjaarsdag tussen de buien door de zon. Tijdens de nieuwjaarsduik ligt de gevoelstemperatuur aan zee rond 4 graden. Vandaag verbreken we mogelijk het dagrecord van 13,7 graden afkomstig uit 1925.

Aangenaam is het niet tijdens Oud en Nieuw met overdag langdurige regenval. De zon is daarbij niet te zien en er staat veel wind. Zondagochtend waait het matig tot vrij krachtig. Aan zee trekt de zuidwestenwind aan naar windkracht 6 of 7. Hierdoor voelt het veel minder zacht aan, de gevoelstemperatuur ligt rond 7 graden in Laag-België en 5 in de Ardennen. In de loop van de middag neemt de wind wat af.

Jaarwisseling verloopt nat en winderig

Tijdens de jaarwisseling trekken buien over het land. De kans op regen tijdens het vuurwerk afsteken is circa 60% in West-Vlaanderen en 80% in de Ardennen. Daarbij staat een stevige wind, aan zee kan het hard waaien, 7 Bft. Met 5 graden op de Ardense hoogten en 8 of 9 elders is het zeer zacht, maar de gevoelstemperatuur ligt een stuk lager. Een normale januarinacht heeft temperaturen tussen -4 en +2 graden.

Wij raden u aan om zeker in het westen vuurpijlen niet in lege flessen te stoppen, maar in flessen met water of zand. De flessen waaien daardoor niet om, wat de veiligheid vergroot. De wind heeft als voordeel dat vuurwerkdampen snel wegwaaien en mist geen kans krijgt. Vorig jaar ontstond door het vuurwerk regionaal plotseling dichte mist.

Een zonnetje tijdens de nieuwjaarsduik?

Ook op Nieuwjaarsdag trekken buien over het land, maar tussendoor schijnt soms de zon. Met maxima tussen 6 en 10 graden tegen 0-6 normaal is het nog steeds zacht. Het waait stevig met aan zee zelfs 6-7 Bft. Deelnemers aan één van de nieuwjaarsduiken moeten rekening houden met gevoelstemperaturen rond 4 graden op de stranden. In de Ardennen ligt de gevoelstemperatuur zelfs iets onder het vriespunt.

Het zeewater van de Noordzee heeft een normale temperatuur met 5-7 graden. Tijdens de nieuwjaarsduik van 2016 was het water recordwarm met 10 graden! Koud was het water voor het laatst tijdens de duik in 2011: amper 4 graden!

Ook vandaag al recordwarm

Vandaag wordt het ook al behoorlijk zacht met maxima tussen 9 graden op de Ardense hoogten en 13 of 14 in Vlaanderen. Het officiële dagrecord voor Ukkel (13,7 graden in 1925) zou daarmee kunnen worden verbroken. Het Meteovista-weermodel berekent op dit moment een maximum van 13,2 graden voor het centrum.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bart Goudeseune (Veurne)

Met 4,4 graden tegen 3,8 normaal was december een zachte maand. Na 2010 verliep elke december zacht. Naast zacht was …
Lees meer...

 
Bart Goudeseune

Tot vandaag scheen de zon in Ukkel in december slechts 6,5 uur en dat is recordweinig. Vandaag was het echter …
Lees meer...