November in top-10 zonnigste

beautiful view of Brussels, Belgium

Met 95 uur zon was november bijna anderhalf maal zo zonnig als normaal. Het zonnige weer concentreerde zich vooral op de eerste helft van de maand en daarbij was het zacht. Halverwege de maand sloeg het weer om en werd het kouder en somberder. Daarbij heeft het in Ukkel drie keer gevroren. Met 54 mm regen verspreid over 12 dagen kunnen we spreken van een droge maand.

November was een bijzonder zonnige maand. In Ukkel scheen de zon tot vandaag 95 uur en daar komen vandaag nog een paar uur bij. Met 98 uur valt deze maand in de top-10 zonnigste novembermaanden. Normaal telt de laatste maand van de herfst 66 uur zon. Opvallend is de verdeling van de hoeveelheid zon. Ukkel telde maar liefst negen dagen waarop de zon meer dan zes uur scheen. Deze dagen waren goed voor ruim 70 uur zon. Daar tegenover stonden 15 vrij sombere dagen met minder dan twee uur zon. Daarvan verliepen acht dagen geheel bewolkt.

 

zonuren november ukkel

Met 54,9 mm regen verliep de afgelopen maand veel droger dan normaal. Ruim een derde van de hoeveelheid neerslag viel op de 15e van de maand. In een gemiddelde novembermaand is het veel natter met 76,4 mm verdeeld over 19 dagen. Deze maand regende het in Ukkel slechts 12 dagen. Vorig jaar was november juist erg nat met in Ukkel 106 mm regen en waren er maar zes droge dagen.

Koude periode in zachte maand

De eerste helft van de maand was het op de meeste dagen zachter dan normaal. Op zes november werd het maar liefst 19,2 graden en dat is voor die datum een nieuw record. In Melle en Izegem werd het met 20,9 graden het warmst.

Halverwege de maand sloeg het weer om. Op de 15e werd het nog 16,9 graden en scheen de zon volop. Daarna volgde een geheel bewolkte dag waarop het niet warmer werd dan 6,7 graden. Er volgde een serie koude dagen met vaak maxima van 6-7 graden. Met een middagtemperatuur van 4,4 graden was het op 20 november het koudst. Met 12 graden sluit de maand even warm af als ze begon. De gemiddelde temperatuur ligt met 7,4 graden net iets hoger dan het gemiddelde van 6,8 graden.

Ukkel november 2018

Op drie dagen heeft het op het landelijke hoofdstation een beetje gevroren, terwijl dat normaal 4 of 5 keer gebeurt. Op het koudste moment was het -1 graad. Op de 19e heeft het in het midden en oosten op grote schaal gevroren. In Elsenborn was het met -3,5 graden het koudst. In Zeebrugge werd het niet kouder dan 4,7 graden. De dag daarna was het overdag in Hoge Venen flink koud. In Mont-Rigi bleef de temperatuur de hele dag onder nul. Met -0,4 graden was het de eerste lokale ijsdag van het seizoen.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Sinterklaas pakjesochtend belgie

Sinterklaas brengt dit jaar zacht weer uit Spanje mee. Tijdens Pakjesochtend is het in Vlaanderen namelijk 11 à 12 graden. …
Lees meer...

 
Grijs zacht en nat winterweer

Komende zaterdag start de meteorologische winter, maar van winterweer is voorlopig geen sprake. Het is zacht met in Laag-België maxima …
Lees meer...