Eerste sneeuw van winterhalfjaar zeer vroeg

Fagnes

Oktober is nog niet afgelopen, maar regionaal is al een laag sneeuw gevallen. In het zuiden van de provincies Henegouwen en Namen kwam op veel plaatsen een sneeuwdek van enkele centimeters tot stand. In Dourbes (provincie Namen) viel met 8 cm tot nu toe de meeste sneeuw. Het witte wintergoud is vroeg dit jaar. Normaal sneeuwt het in de Ardennen pas halfweg november. In Vlaanderen sneeuwt het eind november gebruikelijk voor het eerst.

20181030 dourbes

In Dourbes viel met 8 cm de meeste sneeuw. Foto: webcam van KMI

Een neerslagzone trekt vandaag over ons land en daarbij valt in het westen veel regen. In het centrum en westen viel op veel plaatsen al 20 mm en daar komt deze namiddag nog een tiental millimeters bij. Daarbij regent het niet alleen, ook in Vlaanderen valt af en toe smeltende sneeuw. Deze kleddernatte sneeuwvlokken blijven in de lage delen van Vlaanderen niet liggen.

Hogerop is meer smeltende sneeuw te vinden. Vanaf ongeveer 100 meter boven zeeniveau kan de sneeuw zelfs heel even blijven liggen. In de Vlaamse Ardennen lieten grote witte sneeuwwatten een wit waasje achter op het gras. Boven 300 meter hoogte vormt zich regionaal een sneeuwlaag van meerdere centimeters.

In de hogere gebieden ontstond een wit waasje op het gras. Foto: Jurgen, Erwetegem (Vlaamse Ardennen)

Tijdelijk sneeuwtapijt in Wallonië

De neerslagzone trekt deze namiddag geleidelijk naar het oosten. Ook in de hoogste delen van de Ardennen, waar het nu nog groen is, kan zich dan een sneeuwlaagje van enkele centimeters vormen. De temperatuur ligt daarbij net iets boven het vriespunt.

De sneeuwpret is van korte duur. In de tweede helft van de namiddag stroomt zachte lucht vanaf het zuidwesten over ons land. Daarbij loopt het kwik in Hoog-België op naar 4-6 graden. De sneeuw zal dan ook rap smelten. Wel kan het tot in de avond lokaal glad zijn door sneeuwresten. Komende nacht daalt de temperatuur in de Ardense dalen naar het vriespunt of iets daaronder. Lokaal wordt het dan glad door bevriezing.

20181030 sneeuw Cerfontaine

In Cerfontaine (Henegouwen) kleurde het landschap prachtig wit. Foto: Meteobelgië

Met het binnenkomen van de zachtere lucht trekt ook de wind flink aan. Aan zee is kans op felle rukwinden van 80 km/uur. In het binnenland komen rukwinden tot 70 km/uur voor. In de Ardennen kunnen de rukwinden nog iets feller uitpakken. De wind neemt vanavond in kracht af.

Sneeuw van nu bijzonder?

De sneeuw van vandaag is niet uniek voor oktober. Inclusief dit jaar kwam het ergens in België sinds begin 20e eeuw in ieder geval in negen jaren tot een oktobersneeuwdek. Dat gebeurde in 1905, 1908, 1941, 1950, 1975, 2008, 2010, 2015 en 2018. Opvallend is dat de huidige eeuw flink vertegenwoordig is in het aantal sneeuwdekdagen. Dit komt doordat de sneeuwwaarnemingen in de afgelegen landsdelen nu veel beter zijn dan vroeger.

De laatste keer dat in oktober een sneeuwdek tot stand kwam was in 2015. In de Hoge Venen ontstond op 16 oktober van dat jaar een sneeuwlaag van 2 cm dik. Het vroegste sneeuwdek ooit werd gemeten op 11 oktober 1975. Die dag lag in Botrange (Hoge Venen) een laagje van 2 cm.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Dp8tbrgWoAIXX4O

Oktober was in Ukkel met gemiddeld 12,6 graden tegen 11,1 graden normaal veel zachter dan gebruikelijk. Sinds 1833 was het …
Lees meer...

 
Kletsnatte dag_Jannes Wiersema

De herfst haalt morgen fel uit met grootschalige regen, veel wind en slechts 6-10 graden. Op veel plaatsen valt 15-30 …
Lees meer...