Meivorst gevolgd door zomerse warmte

Bart Goudeseune (Veurne)

Vannacht wordt het koud met op grote schaal grondvorst. Regionaal kan het zelfs op neushoogte een graadje vriezen! In de Oostkantons koelt het af naar -3. Zomerplantjes en fruitbomen moeten worden beschermd. Meivorst is voor Laag-België niet zo bijzonder en komt gemiddeld eens per vijf jaar voor. Mocht het in Ukkel gebeuren dan is dat wel bijzonder, daar komt het tegenwoordig slechts eens per 38 jaar voor! Komende dagen is het zonnig en wordt het snel warmer met regionaal zomerse temperaturen van 25-28°C

Vannacht is het in het hele land vrij helder en koelt het sterk af. Bij weinig wind daalt de temperatuur in Laag-België naar waarden tussen +5 graden en -1 graad. Aan de grond vriest het op grote schaal en lokaal wordt het zelfs -4! Het is raadzaam om zomerplantjes en fruitbomen te beschermen tegen de vorst. In de Oostkantons wordt het nog wat kouder met minima rond -2 of -3 graden. Aan de grond kan het matig vriezen. Normaal is het 4-9 graden.

Zomers weekend op komst

Morgenmiddag is het zonovergoten lenteweer met in het binnenland ook enkele stapelwolken. Het warmt snel op naar 18 graden in het centrum en 20 in de Kempen en de Gaumestreek. In de Ardennen is het circa 16 graden. Door een matige noordoostenwind waait de wind op de stranden vanaf zee, daardoor is het gevoelig frisser met 14 graden.

Het weekend verloopt zonnig en droog, prachtig lenteweer dus! Er staat een matige noordoostenwind en de temperatuur loopt op naar 20-24 graden op zaterdag. Zondag wordt het nog een paar graden warmer. Langs de Franse grens en in de Kempen kan het zelfs 26 graden worden. Aan zee blijft het gevoelig frisser met 16 graden op zaterdag en 19 op zondag.

Maandag, dinsdag en woensdag blijft het zonnig en zomers warm lenteweer. Op veel plaatsen wordt het circa 25 graden. In de Kempen en langs de Franse grens wordt het lokaal 28 graden! Op de stranden is het door zeewind circa 20 graden. Vanaf donderdag wordt het minder warm.

Officiële meivorst vroeger normaal, tegenwoordig een zeldzaamheid

Vorst op gewone meethoogte van 1,5 meter op ons landelijke hoofdstation is tegenwoordig een zeldzaamheid. De laatste keer meivorst in Ukkel was op 3 mei 1981. Recordlaat vroor het op 22 mei 1955 met -0,1 graden. Gemiddeld wordt de laatste vorst in de eerste week van april waargenomen. Zo’n 50 jaar geleden was dit nog half april. In de 19e eeuw kwam meivorst in Ukkel gemiddeld eens per 17 jaar voor. In de 20e eeuw was dit tot de jaren 80 een stuk vaker het geval met gemiddeld eens in de 4 jaar. Sinds de jaren 80 is vorst in mei een zeldzaamheid. Tegenwoordig komt het eens per 38 jaar voor!

Als we kijken naar alle officiële weerstations van het KMI dan heeft het zelfs in juni nog enkele keren gevroren. In de Ardennen kan de temperatuur zelfs begin juli nog onder het vriespunt zakken. Zo daalde de temperatuur op 1 juli 1984 in Rochefort (Namen) naar -1,2 graden. Augustus is de enige maand waarin het op een officieel weerstation niet tot vorst is gekomen, al daalde de temperatuur in het verleden in de Ardense valleien wel naar 0 graden.

Foto: Bart Goudeseune

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Hot summer in Brussels park of Cinquantenaire with unidentified people enjoying the sun. This monument has been raised to celebrate Belgium's independence

Wie dit weekend lange tijd naar buiten gaat doet er goed aan om zich te beschermen tegen de krachtige zon. …
Lees meer...

 
Bloesem in warme april

Sinds 1833 was april slechts twee keer warmer dan dit jaar. In Ukkel kwam het maandgemiddelde uit op 13,0 graden …
Lees meer...