Beïnvloedt tyfoon Kong-Rey GP van Japan?

20181003 tyfoon Kong-Rey

Japan kan zich opmaken voor een nat en winderig weekeinde. Het land van de rijzende zon komt namelijk onder invloed van tyfoon Kong-Rey. Volgens de huidige verwachting trekt de kern van de orkaan over het zuiden van Zuid-Korea en net noord van Japan langs. Tijdens de vrije trainingen van de GP van Japan op vrijdag en zaterdag is daardoor kans op fikse buien met onweer. Ook tijdens de kwalificatie kan het hard regenen en onweren.

Kong-Rey bevindt zich momenteel ten zuidwesten van Japan. Naar verwachting krijgt Zuid-Korea zaterdag met de tyfoon te maken. Zondag trekt de orkaan via het Japanse eiland Hokaido noordoostwaarts. Daarbij neemt de storm snel in kracht af. Wanneer de finale van de GP van Japan plaatsvindt is de storm al zo ver weg dat het tijdens de race zelfs droog en vrij zonnig kan zijn.

De verwachting is onzeker omdat een kleine koerswijziging van de tyfoon grote gevolgen kan hebben voor het weer in Suzuka. Wanneer de tyfoon een noordelijkere koers volgt via Noord-Korea en het zuiden van Rusland, valt het in Japan mee met de buien. Wanneer Kong-Rey vol over Japan trekt staan extreem veel regen en zeer zware windstoten op het programma. Daarbij kan afgelasting van de races tot de mogelijkheden behoren.

Orkaanwinden

Bij het centrum van de storm worden extreme windstoten tot 170 km/uur verwacht. Bovendien kan met 200-400 mm plaatselijk erg veel regen vallen. Daarbij komt het op grote schaal tot wateroverlast en is kans op modderstromen. Dit extreme weer valt waarschijnlijk alleen Zuid-Korea ten deel.

Bij de GP van Japan in Suzuka valt volgens de huidige verwachting tot en met zondag circa 40 mm regen. Dat is ongeveer de helft van de regen die bij ons in een maand tijd valt. Tot zware windstoten komt het waarschijnlijk niet. Het is plakkerig weer op het circuit met een hoge luchtvochtigheid. De temperatuur loopt op van 23 graden aan het begin van de eerste vrije training naar 28 graden aan het eind van de tweede vrije training. Ook zaterdag en zondag is het zeer warm met maxima van een graad of 29. Er trekt veel bewolking over Suzuka, maar tussen de buien door kan het opklaren. Waarschijnlijk is het zaterdag zonniger dan vrijdag.

Actief tyfoonseizoen

Japan beleeft dit jaar een heftig tyfoonseizoen. Afgelopen zondag had het land ook al met een krachtige tyfoon te maken. Storm Trami legde het openbare leven stil en kostte ten minste twee mensen het leven, aldus het ANP. Begin september trok tyfoon Jebi over Japan. Dit was de krachtigste storm die het land aandeed in 25 jaar. Japan kreeg dit jaar al met 8 tyfoons en tropische stormen te maken. Orkaan Kong-Rey wordt mogelijk nummer 9.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bladverkleuring Jannes Wiersema

Na de lange, warme en droge zomer is het nu zover: de blaadjes beginnen massaal te verkleuren. De eerste bladeren …
Lees meer...

 
appelboom

Met ruim 197 uur zon in Ukkel was afgelopen maand de zonnigste september sinds 2005. In een gemiddelde september schijnt …
Lees meer...