Wolkenvelden tijdens sterrenregen vrijdagochtend

Vallende sterren

Komende nacht en morgenochtend is kans op veel vallende sterren door de Boötiden. Deze meteorenzwerm kan tot circa 130 meteoren per uur veroorzaken. Helaas is het waarschijnlijk op veel plaatsen zwaarbewolkt. Het westen heeft iets meer kans op opklaringen dan het centrum en oosten.

Tijdens de komende nacht is het zwaarbewolkt. Aan zee en in de Ardennen is aanvankelijk nog kans op een lichte bui, maar naarmate de nacht vordert wordt het vrijwel overal droog. Het is vrij koud met lichte vorst in de Ardennen tot +4 graden vlak aan zee.

De piekperiode van de meteorenzwerm begint vanaf circa 3:00 uur. De maan is geen storende factor en dus zijn de omstandigheden, in de basis, uitstekend totdat schemering het zicht gaat verminderen. Dit zal gebeuren vanaf circa 7:30 uur. De zon komt op rond 8:45 uur.

Zijn er opklaringen?

De belangrijkst vraag blijft: zijn er opklaringen en zo ja waar? Waarschijnlijk is het morgen in de periode 3:00 – 7:30 uur op de meeste plaatsen zwaarbewolkt of geheel bewolkt. De kans op opklaringen is het grootst in het westen en de Gaumestreek (circa 25%).

Kijktips

Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Boötiden.

  • De beste kijkperiode is vrijdag 4 januari 3:00 – 7:30 uur.
  • Doe een dikke winterjas, sjaal en handschoenen aan, want het wordt koud.
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Je hoeft niet naar een bepaalde richting te kijken, ze verschijnen overal aan de hemel.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. De energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Wat is een vallende ster?

Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij.

Bron: Meteovista & Arnold Tukkers van www.vallendesterren.info

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Schneeglätte

Wie terugkomt van vakantie uit Oostenrijk moet rekening houden met zeer veel hinder in het verkeer vanwege zware sneeuwval. Dit …
Lees meer...

 
Regen nieuwjaarsdag

Het nieuwe jaar wordt vandaag zacht ingeluid. Het kwik stijgt in Vlaanderen naar 9 à 10 graden, waar het normaal …
Lees meer...