Meteorologische winter start zacht en herfstachtig

Grijs zacht en nat winterweer

Komende zaterdag start de meteorologische winter, maar van winterweer is voorlopig geen sprake. Het is zacht met in Laag-België maxima van 10-14 graden en tijdens de nachten is het 6-10 graden. Normaal is het begin december een graad of 7 in de middag en liggen de minima ongeveer 2 graden boven nul. Vooral aan de kust kan het komende tijd soms flink waaien en trekken geregeld neerslagzones over het land.

Het wisselvallige weer zet tijdens de laatste dagen van de meteorologische herfst al in. Vanochtend passeert een regenzone en vanmiddag zijn er droge perioden afgewisseld met enkele buien. Morgen trekken opnieuw enkele buien over het land. Aan de kust waait het komende tijd regelmatig krachtig tot zeer krachtig, 6-7 Bft. Storm zit niet in de verwachting.

Doordat de wind uit de zuidwesthoek waait, stroomt zachte lucht uit over ons land. Vanaf vandaag komen de maxima uit op 9-12 graden. In de Ardennen wordt het 5-10 graden. Het is daarmee zeer zacht voor de tijd van het jaar. Door de wind en regen voelt het vaak niet zo zacht aan als de thermometer aanwijst. Bewolking houdt ook met de komst van het zachtere weer de overhand. Slechts sporadisch zal de zon te zien zijn. Zondag en maandag wordt het mogelijk zelfs 14 graden!

Pakjesdag ook zeer zacht?

Het is nog te vroeg om Sinterklaas en zijn Pieten al te voorzien van een gedetailleerde weersverwachting voor de nacht van 5 op 6 december. De kans is groot dat we ook dan te maken hebben met een vrij stevige zuidwestelijke wind. In dat geval zijn gladde daken niet aan de orde en is het 5 tot 10 graden. Of het droog is of zal regenen is nog niet duidelijk. Op de ochtend van Pakjesdag zijn de temperaturen vergelijkbaar.

Na Pakjesdag neemt de onzekerheid in de verwachting toe. De kans op normale tot bovennormale temperaturen is met 80% wel groter dan de kans op winterkou.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
beautiful view of Brussels, Belgium

Met 95 uur zon was november bijna anderhalf maal zo zonnig als normaal. Het zonnige weer concentreerde zich vooral op …
Lees meer...

 
Schneekanone in den Bergen

In de laatste dagen van afgelopen week heeft het fiks gesneeuwd in de Franse Alpen. Daarna is ook elders in …
Lees meer...