Verse laag sneeuw in de Alpen

In de Alpen neemt de bewolking toe en valt er van tijd tot tijd een sneeuwbui. Hiermee wordt het weer totaal anders dan de afgelopen zeer zachte en zonnige periode. In de Alpen ligt op de meeste plekken de vorstgrens op een hoogte van 1500 meter. In de dalen valt smeltende sneeuw of regen. Het wordt een aantal graden kouder en daardoor blijft de sneeuw op de meeste pistes goed.

De flinke weeromslag betekent niet dat het komende tijd alleen maar slecht weer is in de Alpen. Er is ook een aantal droge dagen met wat zon en dan is het heerlijk afdalen. Door de verse sneeuw liggen de pistes er goed bij. Ook het koudere weer is goed voor de sneeuwkwaliteit. In tegenstelling tot afgelopen weken wordt de sneeuw komende tijd minder gauw nat.

Verse sneeuw in Oostenrijk en Zwitserland

De laatste sneeuwval dateert van 11 februari en daar komt eindelijk weer een verse laag bij. Aan het begin van dit weekend valt er van tijd tot tijd wat sneeuw. Na een droge en wisselende bewolkte periode gaat het maandag opnieuw sneeuwen, beneden 1500 meter valt de neerslag in de vorm van regen of smeltende sneeuw. De rest van de week blijft de kans op een sneeuwbui aanwezig en is het overwegend bewolkt. Het wordt een paar graden kouder. In Saalbach-Hinterglemm wordt het overdag een graad of 9, in Sölden een graad of 5.

Ook Frankrijk krijgt wat sneeuw

De pistes in de Franse Alpen worden ook voorzien van een verse laag sneeuw. Zaterdagmiddag kan er lokaal een beetje sneeuw vallen. Maandag trekt een actiever neerslaggebied over de Alpen en boven 1500 meter blijft de sneeuw goed liggen. In de rest van de week blijft het wisselvallig en is er weinig ruimte voor de zon. De temperatuur valt flink lager uit dan de afgelopen tijd. In Val-d’Isère komt de maximumtemperatuur uit op een graad of 3 en ’s nachts vriest het enkele graden. In Val-Thorens vriest het overdag 2-3 graden en is er ‘s nachts sprake van matige vorst.

Af en toe wat zon in de Italiaanse Alpen

De meeste zon is te vinden in het zuidelijke deel van de Alpen. Ook daar neemt volgende week de bewolking wel toe, maar is de zon nog wel regelmatig te zien. Volgende week sneeuwt het hier ook af en toe, maar er valt wat minder dan in de rest van de Alpen. De maximumtemperatuur komt in Livigno uit op 3-4 graden en in Breuil-Cervinia 0-2 graden.

Nattigheid in Winterberg

In tegenstelling tot de Alpen is het in het Sauerland minder lekker weer voor de wintersport. Ook in Winterberg daalt de temperatuur de komende tijd naar een graad of 5 overdag, maar ’s nachts blijft het boven het vriespunt. Van tijd tot tijd vallen regenbuien met soms een vlokje (smeltende) sneeuw. Het natte weer in combinatie met temperaturen boven het vriespunt is slecht voor de huidige sneeuwlaag.

Foto: ANP XTRA

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Krokussen in winter

Met gemiddeld 7,0 graden in Ukkel tegen 3,7 normaal was februari 2019 de op vier na warmste februari sinds 1833. …
Lees meer...

 

De meteorologische lente begint morgen, maar het is dan niet bepaald lenteweer. Na een aantal zeer zachte en zonnige dagen, …
Lees meer...