Zalig wintersportweer kerstvakantie

Planierte Skipiste bei Sonnenaufgang

Wintersporters die naar Frankrijk gaan hebben geluk deze kerstvakantie. Ook komende week is het lekker weer om op de latten te staan. In Oostenrijk neemt vanaf zondag de kans op sneeuwbuien toe. Tussendoor schijnt de zon en dan is het heerlijk om van de verse sneeuw te genieten. De weerscondities op de weg zijn vandaag en morgen prima. Het blijft namelijk droog.

In het westelijke deel van de Alpen is het kalm winterweer. Tot het einde van de vakantie is er flink wat zonneschijn en er staat weinig wind. Je kunt dan ook volop genieten van het Alpenlandschap wanneer je van de piste naar beneden roetsjt.

Het prachtige weer heeft een keerzijde. Het is namelijk zacht in de Franse Alpen. De vorstgrens ligt overdag gemiddeld op 2700 meter hoogte. Daardoor is op de meeste pistes sprake van dooi. Zeker in de lagere wintersportgebieden kan de sneeuwkwaliteit steeds slechter worden. Gelukkig ligt er nog voldoende sneeuw. Zo is het sneeuwdek in La Plagne (Paradiski) 15-160 cm dik. In Les Deux-Alpes ligt 30 cm in het dal tot 100 op de top. ’s Nachts vriest het licht en kunnen sneeuwkanonnen verse sneeuw op de pistes spuiten.

Verse sneeuw?

Wie in de Oostenrijkse Alpen vertoeft kan vanaf zondag een beetje verse sneeuw tegemoetzien. De meeste buien zijn voor de oostelijke wintersportgebieden. In Vorarlberg en het westen van Tirol blijft het waarschijnlijk bij enkele sneeuwbuien. Tussendoor kan de zon schijnen en is het prima weer om te skiën of snowboarden.

In Sölden bedraagt het wintersportweercijfer zelfs een 9 en is de zon vaak te zien. Er ligt meer dan voldoende sneeuw op de pistes rond het wintersportdorp: 90-290 cm. In lagere gebieden zoals Salzburger Sportwelt (Ski Amadé) dooit het overdag. De vorstgrens ligt namelijk op 1700 meter. Omdat het tijdens de nacht vriest kunnen de pistes worden geprepareerd en blijft de sneeuwkwaliteit prima.

 Lawines

Afgelopen dagen is in Tirol een aantal lawines opgetreden en ook komende dagen is in de hoge delen van de Alpen een verhoogde lawinekans. Op de pistes kun je vrijwel altijd veilig wintersporten. De wintersportgebieden zorgen ervoor dat de sneeuw geprepareerd is zodat deze niet van de berg stort. Lawinegevaar treedt voornamelijk op bij off-piste skiën. Ongerepte sneeuw is namelijk vaak instabiel en er hoeft maar iets te gebeuren en de sneeuwlaag schuift naar beneden. De lawinediensten zorgen er meestal wel voor dat de meest instabiele sneeuw verdwijnt.

 Dichter bij huis

In Winterberg ligt op een aantal pistes sneeuw en de Duitsers doen goed hun best om deze pistes open te houden. Komende dagen dooit het en is zelfs kans op een beetje regen. In Tsjechië valt komende week dagelijks neerslag. Op de toppen is dat verse sneeuw. Tussen de sneeuwbuien door is het prima skiën op de pistes die open zijn. Er ligt namelijk voldoende sneeuw.

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Vuurwerk Oud en Nieuw_SS

Tijdens de jaarwisseling is het in Vlaanderen droog en kan ten zuiden van Samber en Maas wat motregen vallen. Ook …
Lees meer...

 

Het vooruitzicht laat een droge jaarwisseling zien. Er staat weinig wind en daardoor is het afsteken van vuurpijlen veel minder …
Lees meer...