Restanten orkaan Maria brengen herfstweer

Veel regen

Morgen en komend weekend maakt een lagedrukgebied vanaf de oostkust van Canada de oversteek naar Europa. De voormalige orkaan Maria wordt door dit systeem aan de zuidflank meegenomen en veroorzaakt bij ons vooral van zondagmiddag tot en met maandagavond onstuimig herfstweer met flink wat wind en behoorlijk veel regen. In de tweede helft van volgende week wordt het droger met meer zon. Morgen wordt een warme dag met later vooral in het oosten kans op onweer.

Het lagedrukgebied zelf koerst zondag en maandag ten noorden van de Britse Eilanden langs richting Noorwegen. De restanten van orkaan Maria, op weerkaarten te herkennen als een flinke portie warme lucht en een regengebied, worden ten zuiden van dit laag richting België gestuurd.

In de loop van zondag ondervinden we hierdoor al een toename van bewolking vanuit het zuidwesten. Ook zal de zuiden- tot zuidwestenwind flink aantrekken. De bijbehorende regen staat op dit moment gepland voor zondagavond, de nacht naar maandag en maandagochtend. Door de warme lucht wordt het die nacht niet kouder dan een graad of 13.

Maandag veel wind en regen

Maandag wordt een onstuimig dag. De dag begint met langdurige regen en een krachtige zuidwester. Gedurende de dag draait de wind naar het westen en wordt het weerbeeld meer een afwisseling van buien en enkele opklaringen. De wind draait van zuidwest naar west en neemt ’s middags in kracht af.

Dinsdag bestaat het weerbeeld uit buien en af en toe zon. Met maxima rond 14 graden is het beduidend kouder dan de voorgaande dagen. In de Ardennen wordt het amper 10 graden.

Later in de week wordt het droger en zonniger. De maximumtemperatuur is met circa 16 graden vrij normaal voor begin oktober.

Morgen behoorlijk warm, later kans op onweer

Morgen wordt het warm voor de tijd van het jaar met maxima van 20 graden aan zee tot 23 in het binnenland. In Limburg kan het 24 graden worden en zelfs een plaatselijke 25 graden is niet helemaal uitgesloten. De ochtend verloopt vrij zonnig. In de namiddag neemt de buienkans toe. Vooral in het oosten is later morgenmiddag en morgenavond kans op onweer.

Zaterdag wordt het met 13-18 graden een stuk minder warm dan morgen. In het oosten verloopt een flink deel van de dag regenachtig. Het westen heeft veel beter weer met vooral ’s middags veel zon. Zaterdagavond is het juist in het oosten droog en neemt aan zee de buienkans weer toe.

Zondag start in het oosten lokaal mistig. Tijdelijk is er ruimte voor de zon, maar zoals eerder gemeld raakt het vanuit het westen in de middag geheel bewolkt met toenemende kans op regen en een aantrekkende wind. Het wordt maximaal 16 graden.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
DJ_SlPKWAAAmzBy1

Na negen droge maanden op rij in Ukkel hebben we eindelijk weer een natte maand gehad. Er viel 78 mm …
Lees meer...

 
Bart Goudeseune 3

Om 14:00 uur overschreed de temperatuur in Ukkel de 20-gradengrens. Daarmee telt 2017 tot dusver 108 warme dagen tegen 86 normaal …
Lees meer...