Derde hittegolf van het jaar een feit

hittegolf foto belgie

In Ukkel werd het vandaag meer dan 30 graden. Daarmee is de derde hittegolf van deze zomer een feit. Drie hittegolven in één jaar is heel bijzonder, alleen in 1947 hadden we er meer met in totaal vier hittegolven.

De hittegolf begon afgelopen vrijdag en kende de volgende reeks: 26,6, 29,4, 30,9, 31,3 en vandaag tenminste 30,4 graden. Eerder deze zomer konden we al een tweetal hittegolven noteren. De eerste was van 23-30 juni en duurde acht dagen, de tweede hittegolf duurde van 22-26 juli. Tijdens deze hittegolf werd de hoogste temperatuur ooit in Ukkel genoteerd met maximaal 39,7 graden.

Drie hittegolven in een jaar is bijzonder

Dit jaar hebben we in totaal drie hittegolven en dat is heel bijzonder. Alleen in 1947 hadden we meer hittegolven en hadden we vier keer een serie van minstens vijf zomerse dagen van 25 graden of meer waarvan drie tropisch met 30 graden of meer. In dat jaar hadden we ook de langste hittegolf ooit gemeten in Ukkel. Van 10 tot en met 28 augustus bleef de temperatuur maar liefst negentien dagen boven de 25 graden.

Niet de meest late hittegolf

Deze hittegolf duurt tot en met woensdag 28 augustus. Donderdag is de hittegolf met een verwachte temperatuur in Ukkel van 24 graden weer voorbij. Daarmee is deze hittegolf niet de meest late op het KMI. Zowel in 1930 als in 1942 werd tussen 26 en 31 augustus een hittegolf genoteerd.

Opvallend is ook dat sinds 2015 er elk jaar een hittegolf is geweest in Ukkel. Vorig jaar kwam het tot twee hittegolven en dit jaar dus tot drie.

Foto: Ab Donker

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
F1 Francochamps

Tijdens het komend raceweekend krijgen de coureurs en de fans bij de F1 in Spa te maken met een flinke …
Lees meer...

 

Hoewel augustus bijna voorbij is, geeft de zomer nog even vol gas. De zon maakt overuren en zondag kan het …
Lees meer...