Recordvroege eerste officiële warme dag

Dinsdag reikte de temperatuur in Ukkel tot maar liefst 20,2 graden. Daarmee werd het maandrecord voor februari verpulverd en beleefden we de vroegste officiële warme dag uit de meetgeschiedenis. Tot aan dit jaar was 9 maart 2014 de vroegste warme dag in Ukkel. Vanaf nu staat het vroegterecord op 26 februari. Normaal vindt de eerste warme dag half april plaats. Vandaag kan het lokaal opnieuw 20 graden worden.

Een temperatuur van 20,2 graden in februari is echt absurd. Normaal gesproken is het in de laatste dagen van februari in Ukkel een graad of 7. Tot aan dit jaar stond het record voor de hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten in februari op 18,8 graden. Deze waarde werd gemeten op een schrikkeldag; 29 februari 1960. Maandag werd dit record al geëvenaard.

Maximumtemperatuur België 26 februari 2019

Maximumtemperatuur 26 februari 2019

Vorig jaar op 7 april de eerste twintiger

In 2018 konden we op 7 april voor het eerst een officiële warme dag (met maxima van 20 graden of meer) noteren. Het jaar daarvoor kwam het al op 28 maart tot de eerste twintiger in Ukkel.

In het verleden moest soms heel lang gewacht worden voor het kwik de 20-gradengrens passeerde. Recordlaat kwam het in 1879 tot de eerste twintiger, namelijk pas op 7 juni!

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Helaas voor de carnavalsgangers houdt het zonnige en droge weer geen stand. Het blijft wel vrij zacht met 8-13 graden, …
Lees meer...

 
Vroege lente in België 2019 Bart Goudeseune

Het was vandaag de warmste februaridag ooit gemeten. In Ukkel klom het kwik tot 18,8 graden. Toch is geen sprake van een …
Lees meer...