Al voldoende sneeuw in Alpen voor wintersport

Schneekanone in den Bergen

In de laatste dagen van afgelopen week heeft het fiks gesneeuwd in de Franse Alpen. Daarna is ook elders in de Alpen sneeuw gevallen. Komende dagen is het vrij koud, waardoor sneeuwkanonnen hun werk kunnen doen. Vrijdag en begin volgende week volgt meer neerslag. In de dalen zal steeds vaker hoofdzakelijk regen vallen.

Er wordt op veel plaatsen al geskied. In de Alpen zijn dit vooral veel gebieden in Zwitserland en Oostenrijk, maar ook in Italië en in de Franse Alpen zijn enkele skigebieden al geopend.

Een aantal skigebieden in Oostenrijk die al (deels) open zijn:

Op de twee gletsjers, maar ook hoog op de berg in Hochgurgl, ligt meer dan een meter sneeuw. In Obertauern, Turracher Höhe en Sölden is op enkele pistes een afdaling tot in het dal mogelijk. De grote skigebieden: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang en Salzburger Sportwelt (Ski Amadé) gaan 1 december open.

Ook in Frankrijk zijn al twee grote skigebieden geopend:

In Val-Thorens ligt ruim een halve meter sneeuw en is een afdaling tot in het dal mogelijk. In Tignes ligt 5-80 centimeter. Veel van de kleinere Franse skigebieden gaan in de eerste twee weken van december open.

Neerslag op vrijdag en begin volgende week

Morgen en donderdag is het droog en vrij koud in de Alpen. Vrijdag brengt een storing vanuit het westen neerslag. In de Franse Alpen en de noordelijke delen van Zwitserland en Oostenrijk zal meer vallen dan in de Italiaanse Alpen en de zuidelijke regio’s van Oostenrijk. Hoog in de bergen kan lokaal 30 centimeter sneeuw vallen.

Begin volgende week volgt een nieuwe neerslagzone vanaf de Atlantische Oceaan. De hoogte van de sneeuwgrens is hierbij behoorlijk variabel. Soms ligt deze grens tussen 1000 en 1500 meter, maar ook regelmatig boven 2000 meter. In het algemeen valt hoog in de bergen sneeuw en in de dalen vaker regen dan sneeuw.

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Grijs zacht en nat winterweer

Komende zaterdag start de meteorologische winter, maar van winterweer is voorlopig geen sprake. Het is zacht met in Laag-België maxima …
Lees meer...

 
sad weather

Het weekend begint met perioden met regen. De neerslag neemt zaterdagmiddag af, maar doordat er nauwelijks wind staat verandert het …
Lees meer...