Officiële hittegolf een feit in Ukkel

Tropisch Jannes Wiersema

In Ukkel is de temperatuur inmiddels naar 31,7 graden gestegen. Daarmee is het op het landelijke hoofdstation voor de derde maal tropisch warm en is er sprake van een officiële hittegolf. Omdat de temperatuur op het landelijke hoofdstation al sinds 13 juli hoger is dan 25 graden telt de hittegolf meteen 14 dagen. De vorige officiële hittegolf was van 18 juni tot en met 22 juni 2017.

Met het passeren van de 30 graden is het officieel tropisch warm, maar vanmiddag wordt het nog veel warmer. In Ukkel kan het maar liefst 36 graden worden. In het noorden wordt het met 37 à 38 graden nog heter. Ook aan zee is het zweten met maxima van 30 graden. Morgen wordt het hoogtepunt van de hitte verwacht. Aan zee wordt het dan 34 graden en landinwaarts op grote schaal 35-37 graden. In de Kempen kan het ruim 38 graden worden!

In het weekend gaat de temperatuur omlaag. Zaterdag wordt het 24 graden aan zee, 27 graden in het centrum en 29 in Limburg. Daarbij is kans op enkele regen- en onweersbuien. Zondag wordt het 23 graden in de kuststreek en ongeveer 25 graden landinwaarts. In de Kempen kan het nog 27 graden worden. Het is daarbij vrij zonnig.

Kans op langste officiële hittegolf

De huidige hittegolf kan de langste ooit worden. Als het dit weekend in Ukkel op beide dagen 25,0 graden of meer wordt komt dit record in zicht. Waarschijnlijk komende maxima uit op ruim 25 graden, maar zeker is het nog niet. Na het weekend blijft het zomers warm met maxima van 25-29 graden. De totale lengte van de hittegolf kan volgens de huidige berekeningen uitkomen op 26 dagen.

De langste hittegolf in Ukkel tot nu toe was van 10 augustus tot en met 28 augustus 1947. Dit lengterecord van 19 dagen kan dus verpulverd worden.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Schapen zoeken schaduw op

In Ukkel kwam de gemiddelde temperatuur in juli uit op 21,9 graden. Daarmee beleefden we de op een na warmste …
Lees meer...

 
bloedmaan2

Tijdens de zonsondergang van vrijdagavond, rond circa 21:35 uur, komt aan de oostelijke horizon de maan op. Precies dan valt …
Lees meer...