Mei wordt op één na warmste ooit gemeten

Zomerse bloem

Met circa 16,1 graden tegen 13,6 graden normaal wordt mei de op één na warmste ooit gemeten. Alleen in 2008 was het met 16,4 graden nog iets warmer. Mei telt maar liefst 20 warme en 8 zomerse dagen. De oude records worden daarmee verpletterd! Normaal is dit respectievelijk 10 en 3. Kenmerkend voor deze meimaand waren ook de zware onweersbuien die plaatselijk tot grote wateroverlast hebben geleid.

Tot nu toe had 2008 de meeste zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger), namelijk 7. Dit jaar komt dit aantal op 8 uit en dat is sinds het begin van de metingen nog niet eerder voorgekomen in Ukkel! Het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) komt uit op 20. Dit is een evenaring van het record uit 2008.

Vandaag kan het in het binnenland lokaal tropisch warm worden. In Ukkel is de kans op een dertiger klein en blijft de temperatuur waarschijnlijk op 29 graden steken. Tropische dagen in mei zijn vrij bijzonder, maar niet uniek. In Ukkel wordt het gemiddeld eens in de tien jaar tropisch warm in mei en in de Kempen eens in de vier jaar.

De meimaand is tevens zeer zonnig. Waarschijnlijk komen we op circa 250 zonuren uit. Sinds het begin van de metingen in Ukkel waren slechts 15 meimaanden nog zonniger. Normaal schijnt de zon 191 uur.

Winter in maart en zomer in mei

De lente van 2018 verloopt extreem en dat hebben we te danken aan hardnekkige aflandige winden. De wind komt de laatste tijd vooral uit het noorden tot oosten. Daardoor blijven de normale zuidwestenwinden, die relatief koel en soms nat weer veroorzaken, uit.

In maart bracht deze windrichting nog regelmatig winterweer. In april bleef de wind vanuit het Europese vasteland waaien. De relatief koude Noordzee had daardoor weinig invloed op ons weer. De maand verliep ruim drie graden te warm en werd zelfs de op twee na warmste sinds 1833! Mei doet daar nog een schepje bovenop en brengt volop zomerweer.

Lente normaal voor Oost-Europees landklimaat

De combinatie april-mei was sinds het begin van de metingen niet zo warm met circa 14,6 graden tegen 14,5 in 2007 en 2011. Bovendien was maart ongeveer 9,2 graden kouder dan de twee maanden die volgden. In 1865 was dit verschil met 12,4 graden voor het laatst groter. Het weerbeeld van deze lente lijkt sterk op een lente in Oost-Europa, zoals Roemenië. Daar heerst een landklimaat en zijn de winters koud en wordt de lente overgeslagen, binnen een paar weken is het volop zomers.

Afgelopen dagen wateroverlast door zware buien

Afgelopen week kwam het regelmatig tot wateroverlast door zware onweersbuien. De buien hingen bijna stil, waardoor lokaal veel regen viel en verderop niets aan de hand was. Donderdag viel in Aalter (Oost-Vlaanderen) maar liefst 82 mm! Normaal valt in heel mei circa 66 mm. Het meetstation op de luchthaven van Zaventem registreerde 51 mm. In Zwalm in het zuiden van Oost-Vlaanderen was dat 37 mm en in Rutten (Tongeren) 36 mm.

Foto: Jannes Wiersema.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Foto warm lenteweer Bart Goudeseune in Veurne

De meteorologische zomer begint vrijdag. Gedurende de eerste dagen van de zomer blijft het warm. Vrijdag en in het weekend …
Lees meer...

 
Eine Idyllische Wiese im Sommer

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige …
Lees meer...