Graspollenseizoen van start

Graspollen allergie hooikoorts Jannes Wiersema

De eerste bloeiende grassoorten zijn de voorbije dagen waargenomen en komende weken zullen steeds meer grassen tot bloei komen. Op overwegend droge dagen, zoals morgen en zaterdag, kan overlast ontstaan door pollen van grassen. Het berkenpollenseizoen loopt geleidelijk ten einde. 

Door het zeer warme weer van de afgelopen weken zijn de eerste grassoorten versneld tot bloei gekomen. Sinds afgelopen weekend zit vooral in het centrum en in de Kempen al graspollen in de lucht. De afgelopen week viel er af en toe regen, waardoor voorlopig voldoende bodemvocht voor het gras beschikbaar is. Hoewel het momenteel frisser is dan vorige week kunnen we spreken van groeizame omstandigheden.

Voorlopig blijft het groeizaam weer met maxima van 13-17 graden en zo nu en dan een bui. Het grootste deel van de tijd is het droog en dan kan de graspollenconcentratie in de lucht oplopen. Zondag en maandag is de kans op buien tijdelijk groot, waardoor de lucht regionaal gereinigd kan worden.

Piekperiode graspollenseizoen

De 14-daagse weersverwachting toont een grote kans op normaal lenteweer in de eerste elf dagen van mei. Het is licht wisselvallig met regelmatig zon, soms een bui en maxima tussen 15 en 19 graden. Bij deze weersomstandigheden kunnen de grassen zich goed ontwikkelen en zal de overlast in mei tijdens droge perioden flink toenemen.

Laatste bloeiende berken en eerste bloeiende kruiden

In ons land hebben ongeveer een miljoen mensen een graspollenallergie. Bloeiende berken verspreiden momenteel ook nog sterk allergeen pollen. De grootste piek is wel voorbij, maar het kan nog 1-2 weken duren voor de berken grotendeels zijn uitgebloeid. Kruiden, zoals zuring en weegbree, beginnen komende tijd juist te bloeien. Deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen.

Tips tegen hooikoorts

Mensen met hooikoorts ervaren klachten zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten. Er zit voor mensen met hooikoorts niets anders op dan zich voor te bereiden op een ongunstige periode. Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor het naar bed gaan, om pollen uit het haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Bronnen verwachting en tips: Meteovista, Wageningen University en het LUMC

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Brussel

Morgenmiddag eindigt een kletsnatte periode. Het wordt droog en vanuit het zuidwesten ook zonnig. Woensdag, donderdag en vrijdag is het …
Lees meer...

 
Zon en buien

De temperatuur gaat omlaag en donderdag is het met 10 tot 14 zo’n 3 graden kouder dan normaal. Vorige week donderdag …
Lees meer...