Bijzonder koude start meteorologische lente

6_jan_2017_koud_en_zon_Kiewiet_gnlb1d

De meteorologische lente start precies op het koudste punt van deze vorstperiode. Donderdagochtend ligt de gevoelstemperatuur rond -13 graden in het westen en -15 graden in het centrum. In de Ardennen is het met -20 graden voor het gevoel steenkoud. Ook vanochtend vriest het flink. In Ukkel kwam het tot de eerste matige vorst van deze winter met -5,9 graden. Dit is uitzonderlijk laat. In Mont-Rigi werd het -11,7 graden.

Vanochtend is het zonnig en koud met 4 tot 7 graden vorst. In de Ardennen vriest het streng met lokaal -12 graden. Vanmiddag kan de temperatuur in het westen iets boven het vriespunt stijgen, in het centrum liggen de maxima iets onder het vriespunt en in Hoog-België blijft het de hele dag circa 5 graden vriezen. Op veel plaatsen is sprake van een ijsdag (maxima onder 0,0 graden). Door een matige tot vrij krachtige noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur tussen -7 en -10 graden. In de Ardennen is het voor het gevoel -15.

Komende nacht is het helder en vriest het 5 graden aan zee, 8 graden in het centrum en lokaal 15 graden in de Ardennen. Morgen zijn er meer stapelwolken en staat er net iets minder wind. In het midden en oosten kan het overdag opnieuw blijven vriezen en is kans op een sneeuwbui. Voor het gevoel is het een iets minder koude dag.

Woensdag trekt de wind weer aan. Het vriest in het hele land de hele dag! De oostenwind is erg schraal met in de ochtend voor het gevoel 10 tot -15 graden in Laag-België en -16 tot -19 in de Ardennen. In de middag is de kou met -8 tot -14 graden iets draaglijker.

Koudste moment donderdagochtend

Donderdag begint de meteorologische lente. Juist dan hebben we de laagste gevoelstemperaturen van deze vorstperiode. In het centrum en in Antwerpen is het met -15 zeer koud. In West-Vlaanderen ligt de gevoelstemperatuur tussen -12 en -14 graden. In de Ardennen waan je je met temperaturen tot -20 graden bijna in de Alpen.

Zonnige perioden maken overdag geleidelijk plaats voor stapelwolken. In het zuiden kan later op de dag een beetje sneeuw vallen. Het wordt 1 graad in Laag-België en -2 in de Ardennen.

Vrijdag kan het tijdelijk glad worden door sneeuwval en ijzel. In het weekend gaat de temperatuur omhoog en zondag kan het 7-10 graden worden. In Laag-België zal de vorst in de nacht verdwijnen.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Dooi verdrijft kou

Met gevoelstemperaturen van -14 graden in Vlaanderen tot -20 in de Hoge Venen is het vanochtend vroeg snerpend koud. Komende …
Lees meer...

 
Buien met hagel en onweer

We onderzoeken of we op basis van weerspreuken iets kunnen zeggen over de weersverwachting en nemen de proef op de …
Lees meer...