Opnieuw Belgische hitterecords gebroken!

Gisteren is opnieuw de hoogste temperatuur ooit gemeten in België, nadat woensdag al meerdere records werden gebroken. In Begijnendijk werd het 41,8 graden! Het warmterecord in Ukkel stond tot gisteren op 36,6 graden en werd gemeten op 27 juni 1947. Donderdag werd het 39,7 graden. Hiermee heeft België na 72 jaar een nieuw record op het hoofdstation. Inmiddels is ook sprake van een officiële hittegolf.

In bijna alle provincies werd het lokaal 40 graden of meer. Alleen in Luxemburg zijn geen metingen van 40 graden of meer bekend.

Hittegolf een feit

Sinds vandaag is sprake van een officiële hittegolf. Hiervoor zijn vijf opeenvolgende dagen nodig met minstens 25 graden in Ukkel, waarvan drie dagen minstens 30 graden. De hittegolf ziet er tot nu toe zo uit:

  • Maandag 22 juli: 28,2 graden
  • Dinsdag 23 juli: 33,9 graden
  • Woensdag 24 juli: 35,9 graden
  • Donderdag 25 juli: 39,7 graden
  • Vrijdag 26 juli (meeting 11:00 uur): 27,7 graden

Woensdag steeg de temperatuur in Angleur, nabij Luik, tot maar liefst 40,2 graden. Het landelijke record stond toen nog op 38,8 graden en werd gedeeld door twee meetstations: het Limburgse Hechtel-Eksel (27 juli 2018) en Luik-Monsin (2 juli 2015). De maximumtemperatuur in Ukkel bleef wonesdag steken op 35,9 graden. Donderdag is het record van Ukkel gebroken en het landelijke record van gisteren aangescherpt.

Het KMI heeft deze dagen voor het eerst een code rood vanwege de hitte afgegeven. Ook is het verboden om vuur te maken en worden brandtorens bemand. Door de hitte en aanhoudende droogte is de natuur erg gevoelig voor bosbranden.

Foto: ANP

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
belgievakantie

Na alle hitte van afgelopen tijd is het deze en volgende week prima en feitelijk heel normaal Belgisch zomerweer. De …
Lees meer...

 
Water fun in garden - girl cooling down with water sprinkler

Deze week wordt het bijzonder heet met woensdag en donderdag landinwaarts 35 graden en meer. ‘s Nachts daalt de temperatuur na …
Lees meer...