Bloedmaan vrijdagavond landinwaarts goed te zien

bloedmaan2

Tijdens de zonsondergang van vrijdagavond, rond circa 21:35 uur, komt aan de oostelijke horizon de maan op. Precies dan valt de maan in de schaduw van de aarde en wordt de maan een roodoranje bloedmaan. In het oosten is het dan onbewolkt of licht bewolkt en zal de maansverduistering goed te volgen zijn. Ten westen van Charleroi-Brussel-Antwerpen is het half bewolkt en is de bloedmaan niet altijd even goed zichtbaar.

Na een zeer hete dag met maxima van 32 graden aan zee tot lokaal 37 in Limburg is het vrijdagavond nog lang warm. Rond 22:00 uur varieert de temperatuur van 24 graden aan zee tot 29 in de Kempen. Het volgen van de maansverduistering kan dus prima in zomerjurkje of T-shirt en korte broek.

In de Ardennen is het vrijwel onbewolkt. Elders in het oosten zal het op de meeste plaatsen licht bewolkt zijn en in de westelijke helft van het land half bewolkt. Het gaat daarbij voornamelijk om bewolking op circa 3 kilometer hoogte.

Doordat het fenomeen aan de oostelijke horizon plaatsvindt is wat bewolking boven je hoofd niet erg. Waarschijnlijk zal de bloedmaan dus ook in het centrum op veel plaatsen goed te zien zijn. Het westen moet afwachten of de maansverduistering daar ook te zien zal zijn.

Kleine buienkans in het westen

Op de meeste plaatsen verloopt vrijdagavond droog. In het grootste deel van West-Vlaanderen en het westen van Oost-Vlaanderen is de buienkans circa 25% en in de kuststrook circa 40%.

Beste kijkmoment rond 23:00 uur, zorg voor vrij uitzicht

Als de zon ondergaat (circa 21:35 uur) is het nog vrij licht. Pas tegen 22:30 uur wordt het goed donker en is de bloedmaan echt heel mooi. Tot 23.15 uur schijnt de bloedmaan en daarna krijgt de maan geleidelijk weer haar witte kleur.

Tijdens de maansverduistering staat de maan behoorlijk laag aan de horizon. Daardoor is ze behoorlijk groot. Om het goed te kunnen zien heb je vrij uitzicht naar het oosten nodig. Ga dus naar een hoog punt of een, naar het oosten, open gebied.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Tropisch Jannes Wiersema

In Ukkel is de temperatuur inmiddels naar 31,7 graden gestegen. Daarmee is het op het landelijke hoofdstation voor de derde …
Lees meer...

 
Sommerzeit

Komende dagen wordt het zeer heet. Vanaf woensdag wordt het enkele dagen 26-28 graden aan zee, 29-32 in de Ardennen …
Lees meer...