Waarschuwing voor zonkracht 7 in het weekend

Strand De Haan Belgien

Wie dit weekend naar het strand gaat, een festival bezoekt of gewoon lekker gaat zonnen in de tuin moet rekening houden met een hoge zonkracht. In het hele land wordt UV-index 7 verwacht. Mogelijk komt het in de Ardennen en in de Gaumestreek zelfs tot zonkracht 8. Een onbeschermde huid kan bij zonkracht 7-8 binnen tien minuten verbranden. De rest van de maand blijft de UV-index bij zonnig weer uitkomen rond 7. Vanaf zondagmiddag kan bewolking de zon wel regelmatig afschermen en is er kans op een onweersbui. 

Tussen 12 en 15 uur ’s middags staat de zon het hoogst aan de hemel en is de kans op verbranden het grootst. Verbranding is niet direct te zien, want de roodkleuring die ontstaat door het verbranden wordt pas na enkele uren zichtbaar. De meteorologen van Meteovista raden aan om de schaduw op te zoeken of zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor te gebruiken.

De komende twee maanden zal het regelmatig tot zonkracht 7-8 komen. Een enkele keer wordt zonkracht 9 gehaald in België. Dit gebeurde voor het laatst op 11 juni 2017. Op de Ardense hoogten is de UV-index nog wat hoger dan in Laag-België. In de Ardennen, zeker op ruim 700 meter hoogte, is iets minder lucht aanwezig tussen het aardoppervlak en de zon. Hierdoor wordt minder UV-straling weggefilterd. In extreme gevallen is zelfs meer dan zonkracht 10 gemeten!

Klik voor een artikel met meer achtergrondinformatie en adviezen

Lokaal tropisch warm

De temperaturen worden dit weekend, maandag en dinsdag in het binnenland voor veel mensen misschien wel wat te hoog om in de volle zon te zitten. In het centrum en in de Kempen wordt het 27-30 graden. In de Ardennen en aan de kust wordt het 24-26 graden. Maandag en dinsdag kan het in de middag door wind van zee op de stranden afkoelen naar 18-20 graden. Wie verkoeling zoekt in de zee moet rekening houden met koud water van 13-15 graden. Veel binnenwateren zijn met 17-20 graden al een stuk warmer. Het is belangrijk om na een duik opnieuw in te smeren met zonnebrandcrème.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Eine Idyllische Wiese im Sommer

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige …
Lees meer...

 
Sommer

Zon- en warmteliefhebbers kunnen zich opmaken voor een prachtige zaterdag. In de Kempen kan het namelijk 30 graden worden! Bovendien …
Lees meer...