Piekperiode graspollenseizoen begint dit weekend

Eine Idyllische Wiese im Sommer

Mensen met een graspollenallergie doen er goed aan om hun medicatie de komende dagen af te stemmen op erg ongunstige condities. Dat adviseren de meteorologen van Meteovista. Dit weekend begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Morgen is het maxima van 25-30 graden zeer warm, zonnig en droog. Er kunnen dan erg veel graspollen in de lucht terecht komen. De piekperiode van het graspollenseizoen houdt waarschijnlijk aan tot eind juni, maar tot ver in de zomer zijn er bloeiende grassen.

Zondag neemt aan het eind van de middag de kans op een lokale stevige onweersbui toe. Tijdens de komende werkweek kan vrijwel dagelijks wel een plaatselijk warmteonweer losbarsten. Het grootste deel van de tijd is het echter droog en neemt de concentratie pollen in de lucht flink toe. Na een bui wordt bovendien door de wind al snel weer pollen uit de omgeving aangevoerd. Met een wind uit richtingen tussen noordoost en zuid kan ook extra pollen vanuit Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk worden aangevoerd.

De kans op klachten als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten is groot. Graspollen veroorzaakt bij circa een miljoen Belgen klachten.Er bloeien ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree. Het pollen van deze planten is licht tot matig allergeen en veroorzaakt bij minder mensen klachten.

Luchtvervuiling versterkt klachten

Door het droge, zonnige en warme weer wordt de luchtkwaliteit komende dagen mogelijk slechter. Luchtvervuiling kan hooikoortsklachten versterken. Dit komt doordat allergenen (het deel van het pollen dat de allergische reactie veroorzaakt) zich kunnen hechten aan fijnstofdeeltjes. Via deze fijnstofdeeltjes komen de allergenen dieper in de longen terecht. Daarnaast zijn longen gevoeliger bij luchtverontreiniging. Voor mensen met hooikoorts geldt hierdoor extra dat het bij luchtvervuiling belangrijk is om rustig aan te doen.

Bekijk hier ons dagelijkse hooikoortsweerbericht

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicijnen.
  • Douchen voor je naar bed gaat, om pollen uit je haar te wassen en je kussen schoon te houden.
  • Was je kleding regelmatig.
  • Houd ramen en deuren gesloten (ook handig om je huis koel te houden op warme dagen) of gebruik pollenwerende horren.
  • Gebruik een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.
  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten.

Bronnen: Meteovista en Weeronline, Wageningen University en het LUMC

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Zomerse bloem

Met circa 16,1 graden tegen 13,6 graden normaal wordt mei de op één na warmste ooit gemeten. Alleen in 2008 …
Lees meer...

 
Strand De Haan Belgien

Wie dit weekend naar het strand gaat, een festival bezoekt of gewoon lekker gaat zonnen in de tuin moet rekening …
Lees meer...