Lokale tropische dagen op komst

Sommer

Zon- en warmteliefhebbers kunnen zich opmaken voor een prachtige zaterdag. In de Kempen kan het namelijk 30 graden worden! Bovendien schijnt de zon volop en trekken slechts dunne sluierwolken voor de zon langs. Ook zondag en maandag flirt het kwik in Limburg met de tropische grens van 30 graden. Daarmee is zelfs kans op een uitzonderlijke mei-hittegolf!

In Ukkel loopt het waarschijnlijk niet zo’n vaart en wijzen de thermometers 28 of 29 graden aan. Daarmee behalen we geen officiële hittegolf. Daarvoor moet het op het hoofdstation op vijf dagen 25 graden of meer worden. Van die vijf dagen moeten de maxima op drie dagen boven 30 graden liggen. Sowieso is het dit jaar in Ukkel nog geen enkele dag 30 graden of warmer geworden. Op de eerste officiële tropische dag moeten we dan ook nog een tijd wachten.

Wie zaterdag verkoeling zoekt kan naar de kust trekken. Daar is het dan met 24-26 graden zeer aangenaam. Er staat een verkwikkende bries uit het oosten tot noordoosten. Het waait overwegend matig, waardoor de kans op een zeewind klein is. Wie een duik in de Noordzee neemt moet rekening houden met koude water. Op dit moment is het water langs de kust namelijk slechts 13-15 graden.

Onweer keert terug

Zondag start heel aardig met veel zon en enkele wolkenvelden. Het kwik loopt rap op en rond het middaguur is het op veel plaatsen al 25 graden. De maxima komen uit op 26 graden in de Westhoek en de Ardennen, 28-29 in het centrum en lokaal 30 in de Kempen. Het is broeierig warm en al gauw ontstaan stapelwolken. Deze groeien in de namiddag uit tot fikse onweersbuien. De buien verplaatsen zich langzaam en daardoor kan plaatselijk veel regen vallen. Hierdoor is opnieuw wateroverlast mogelijk. Bij de buien is bovendien kans op hagel en windstoten.

Het broeierige weer houdt in ieder geval tot en met woensdag aan. Het blijft bijzonder warm met middagtemperaturen van 24-29 graden. Normaal is het eind mei met 17-21 graden bijna tien graden kouder! Dagelijks ontstaan door de warmte enkele felle onweersbuien en daarbij kan opnieuw veel water in korte tijd vallen.

Overgangsdag

Deze namiddag ontstaan talrijke felle onweders. Plaatselijk laten de buien ruim 50 mm regen achter en is kans op wateroverlast. Morgen belooft een heerlijke overgangsdag te worden met veel zonneschijn en in de middag enkele stapelwolken. In het oosten en noorden kunnen deze in de namiddag uitgroeien tot enkele buien, maar op de meeste plaatsen blijft het gewoon droog. Met 22 graden in West-Vlaanderen en de Ardennen, 24 in Midden-België en 26 graden in Limburg is het nog zeer aangenaam. Er staat nauwelijks wind uit veranderlijke richtingen. Aan de kust is kans op een zeebries en daardoor wordt het in de badplaatsen slechts 18 graden.

Vroegste hittegolven ooit gemeten

De vroegste regionale mei-hittegolf werd in 1998 in de Kempen genoteerd en liep van 9 tot en met 15 mei. In Ukkel lukte het toen niet. Op het hoofdstation is het in mei drie keer tot een officiële hittegolf gekomen. De vroegste hittegolf in Ukkel was van 21 tot en met 25 mei 1922. In 1944 werd tussen 27 en 31 mei een hittegolf behaald. De derde hittegolf in mei vond plaats in 1947. Deze hittegolf duurde lang en liep van 27 mei tot en met 4 juni. Bijzonder was dat we dat jaar nog drie hittegolven kregen in de zomer! De laatste keer dat het in mei regionaal tot een hittegolf kwam was in 2005. Toen beleefde Kleine-Brogel (Limburg) een hittegolf tussen 25 en 29 mei.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Strand De Haan Belgien

Wie dit weekend naar het strand gaat, een festival bezoekt of gewoon lekker gaat zonnen in de tuin moet rekening …
Lees meer...

 
Broeierig warm op de hoge venen verkleind

Een nieuwe episode van warm weer breekt aan. Morgen draait de wind naar de oosthoek en daarmee zit de temperatuur …
Lees meer...